Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinChevronRight
  5. JordsmonnetChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Jordsmonnet

Kvaliteten blir best om druestokken vokser i skrinn jord (dårlig jordbruksjord) med sand, grus og stein. Dette gir god drenering, og plantens røtter må strekke seg langt ned i jorda for å få nok vann og næring. Det er målt røtter på 20–40 m.

Når jorda er steinholdig, vil planten også ta til seg mineraler som er av betydning for farge og smak, for eksempel jern og kobber. Om en planter samme druetype i ulik jord, vil en få forskjellige smaksnyanser på vinen.

Det er også av betydning at det er mye stein på jordoverflaten. For at druen skal bli moden og klare å produsere nok sukker, trengs det varme. Om dagen varmer sola opp steinene som så gir fra seg varme utover kvelden, og sukkermengden øker.

Læringsressurser

Vin

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Vurderingsressurs