Jordsmonn og klima - Råvare, produksjon, salg og service (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Jordsmonn og klima

Kvaliteten blir best om druestokken vokser i skrinn jord (dårlig jordbruksjord) med sand, grus og stein. Dette gir god drenering, og plantens røtter må strekke seg langt ned i jorda for å få nok vann og næring. Det er målt røtter på 20–40 m.

Når jorda er steinholdig, vil planten også ta til seg mineraler som er av betydning for farge og smak, for eksempel jern og kobber. Om en planter samme druetype i ulik jord, vil en få forskjellige smaksnyanser på vinen.

Det er også av betydning at det er mye stein på jordoverflaten. For at druen skal bli moden og klare å produsere nok sukker, trengs det varme. Om dagen varmer sola opp steinene som så gir fra seg varme utover kvelden, og sukkermengden øker.

Klima/mikroklima

Temperaturen er avgjørende for hvor på jordkloden det kan dyrkes druer for vinproduksjon.

Vær- og temperaturforhold


Vindyrking skjer i den tempererte sonen. Det vil si mellom 30. og 50. breddegrad på nordlig halvkule og mellom 30. og 40. på den sørlige. Kommer vi utenfor disse områdene, vil det enten være for varmt eller for kaldt.

Nå har kanskje noen hørt at det dyrkes vindruer i Vestfold i Norge, men det er et unntak der det er helt spesielle forhold, selv om de nok ikke er de gunstigste. Dette at det finnes spesielle vær- og temperaturforhold i enkelte områder, kaller vi mikroklima. Viner som kommer fra dette området, vil da gjerne få en særegen karakter.

Mikroklima


Et godt eksempel på et land med mange mikroklima er Italia, som er langt og smalt, med fjell, slakke åser og bratte skråninger ned mot kysten. De nordligste distriktene ligger ved foten av Alpene og er forholdsvis kjølige. De sørligste strekker seg ut mot Middelhavet der det til tider er ganske varmt. Alt dette gjør at vi finner en fantastisk variasjon av viner fra Italia.


Druer som dyrkes i sørlige områder, får mer varme og følgelig mer sukker enn druer som dyrkes i nordlige områder. Om du smaker på en frukt som ikke er helt moden, smaker det surt. Det er på grunn av stort innhold av syrer. Etter hvert som modningen skjer, vil syrene gå over til fruktsukker. Det samme er tilfellet med druer. Derfor vil viner fra nordlige områder ha mer friskhet, syrer, enn viner fra sørlige områder. Viner fra druer med stor modenhet vil gjerne få mer fylde og alkoholstyrke.

Balansen mellom fylde, søthet og syrer er et viktig element i en vin, særlig i hvitvin. Det dyrkes gjerne grønne druer (til hvitvin) i kjøligere områder enn der det dyrkes druer til rødvin. En vil ofte også se at rødvin har et høyere alkoholinnhold enn hvitvin.

Skrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 18.05.2021