Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. Korn og bakingChevronRight
  5. MaisChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Mais

Mais slik vi kjenner den i dag, er umodne korn som sitter festet til kolben på maisplanten. Dette er en kornplante som stammer fra Sør-Amerika. Den var en viktig matkilde for indianerne på det amerikanske kontinentet.

bilde av maiskolber

Maiskolben består av tettpakkede gule kjerner som vokser på rekke rundt en stokk. Ytterst finner vi et svøp av grønne dekorative blader. Maiskolben høstes når kjernene er godt utvokste, gule i fargen, og innholdet er hvitt og flytende. Denne saften kan ligne på melk, og smaken er søt og mild.

Vi har i Norge noe produksjon av mais. Bare en liten del av dette går gjennom varehandelen. Mesteparten går til selvplukk. Etter høsting omdannes sukkeret i mais til stivelse. Den bør derfor lagres så kort som mulig.

Kvalitetskrav

Maiskolber skal ha tettpakkede og fullt utviklede kjerner med frisk og jevn gul farge uten tegn til skader eller råte. Kjernene bør være myke slik at den melkelignende saften lekker ut når man presser en kjerne mellom fingrene. Er maisen dekket med et svøp av lyse grønne blader, er dette bare en fordel. Det beskytter kjernene, hindrer uttørking og bidrar til at maiskolben ser dekorativ ut.

Maiskorn og maismel, polenta
Maiskorn og maismel, polenta

Anvendelse

Maiskolben må renses for dekkblader før bruk, før den skylles i kaldt vann. Er maiskolben helt nyhøstet, kan den spises naturell. Vanligvis kokes maisen i ca. 10–12 minutter i usaltet vann. La vannet renne av og server deretter med smør og krydder. Kokte kjerner kan også serveres i salater eller som grønnsak til varmretter. Den er nydelig til grilling i folie, men husk å pensle med smør først. Hele maiskolber spises gjerne med egne maisgafler.

Av mais lages også maisolje og mel. Lefser, chips og popcorn lages også av mais.

Meksikansk maissuppe. Foto.
Meksikansk maissuppe

Næringstabell

Mais har et høyt innhold av karbohydrater og er således en energirik grønnsak. Mais inneholder også noe mineraler og protein.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold, matvaretabellen.no

Huskelappen

Sesong

Mais høstes når den er moden, konserveres, lagres og er å få kjøpt hele året.

Utbredelse

Mais dyrkes i liten målestokk i Norge. På verdensbasis er mais det viktigste kornslaget.

Med andre ord:

Latin: Zea mays

Engelsk: Maize, corn

Tysk: Mais, Kukuruz

Fransk: Maïs

Læringsressurser

Korn og baking