Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. FiskChevronRight
  5. Tilberedning av fiskChevronRight
  6. Fisk tilberedningsmetoder – temaoppgaveChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgave

Fisk tilberedningsmetoder – temaoppgave

Dette er en oppgave hvor du må bruke kunnskapene dine om tilberedningsmetoder for fisk og bruksområder for forskjellige typer fisk.

torsk

Målet med oppgaven er at du skal:

  • vise at du kan velge riktig fisk til forskjellige tilberedningsmetoder
  • vite hva som skjer med fisken ved bruk av forskjellig tilberedningsmetoder
    • smak
    • konsistens

Informasjon til oppgavene

Dere må planlegge oppgavene slik at dere kan jobbe med både den teoretiske og den praktiske oppgaven samtidig. Det er satt av en undervisningsøkt på 7 timer til oppgavene. Besvarelsen leveres etter avtale med læreren.

Teoretisk oppgave

Fiskedisk.

Dere skal lage en oversikt over hvilke typer fisk som egner seg best til disse tilberedningsmetodene:

  • posjert
  • lutet
  • gravet
  • raket
  • røkt
  • dampet
  • syltet
  • farse

Lag en oversiktlig besvarelse, for eksempel i en tabell.
Husk å begrunne valgene deres av tilberedningsmetoder!

Praktisk oppgave

Konsistens og smak

Kokk smaker på mat.

Klassen deles inn i grupper på 3 eller 4.

  • Etter avtale med læreren skal alle rettene serveres til prøvesmaking.
  • Hver gruppe skal skrive og levere inn hver sin rapport om hvordan de opplever konsistens og smak på fisken.
  • Som oppsummering av undervisningsøkten skal hver gruppe presentere en konklusjon etter smaksprøvene. Det er viktig at dere får frem hvordan dere opplever fiskens konsistens og smak.

Annen info:

Gruppe 1 lager rømmesaus.

Gruppe 2 koker poteter.

Gruppe 3 steker løk.

Gruppe 4 dekker bordene.

Mengder og tidspunkt for måltidet avtales med læreren.

Gruppe 1

Dere får utlevert 600 g laksefilet.

  • 200 g skal stekes i panne.
  • 200 g skal posjeres i court boullion.
  • 200 g skal dampes i kjele.

Gruppe 2

Dere får utlevert 600 g torskefilet

  • 200 g skal stekes i panne.
  • 200 g skal posjeres i court boullion.
  • 200 g skal dampes i kjele.

Gruppe 3

Dere får utlevert 200 g laksefilet, 200 g torskefilet og 200 g flyndrefilet.

  • 200 g flyndrefilet skal varmrøkes.
  • 200 g torskefilet skal varmrøkes.
  • 200 g laksefilet skal varmrøkes.

Gruppe 4

Dere får utlevert 500 g laksefilet, 500 g hysefilet og 500 g torskefilet.

  • Dere skal lage fiskekaker av laksefileten.
  • Dere skal lage fiskekaker av torskefileten.
  • Dere skal lage fiskekaker av hysefileten.
Det er viktig at dere bruker samme oppskrift til alle de tre fiskeslagene.

Læringsressurser

Tilberedning av fisk