Hopp til innhold

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. RåvarerChevronRight
 4. Grønnsaker, frukt og bærChevronRight
 5. GrønnsakerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Grønnsaker

Grønnsaker finnes i mange varianter og farger. De har mange bruksområder, og blir ofte brukt som en egen rett eller som tilbehør. Hvordan velger man de beste grønnsakene, og hvordan skal man best oppbevare dem? Dette og mer til kan du lese om her.

En kokk holder en kasse med grønnsaker. Foto.

Anvendelse

Grønnsaker spiller en viktig rolle som garnityr til middagen. Smakskombinasjoner, fargenyanser og tilberedningsmetoder er nesten uendelige når det gjelder grønnsaker. Man kan eksperimentere og variere enten man lager hverdagsmat eller festmat. Grønnsaker kan spises rå eller varmebehandlet, og de blir mye brukt i gryteretter, supper, stuinger, som fyll i bakverk og som smaksforsterker i kraft. I vegetarmat er grønnsakene hovedråvaren.

Sesong

I dag har vi et stort utvalg av grønnsaker hele året fordi vi importerer fra andre land. De norske sesonggrønnsakene er likevel noe for seg selv. Klimaet i Norge med kjølig og kort vekstsesong gir de norske produktene en særlig god smak og aroma. De fleste grønnsakene er også billigere og smaker best i sesongen.

Kvalitetsvurdering

Alle grønnsaker skal være friske og se fine ut. Det skal ikke være tegn til stygge flekker, mugg, skader eller lignende.

Skyll grønnsakene før bruk

Frisk frukt og grønt, særlig det som vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Du bør derfor alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem. Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises. Slike produkter kan utgjøre en risiko på grunn av dyrking i varmt klima med liten tilgang på rent vanningsvann. Dårlig håndhygiene hos de som høster og håndterer frukt og grønnsaker kan også bidra til smitte.

I Norge har vi hatt et økende antall sykdomsutbrudd forårsaket av ulike importerte grønnsaker, som blant annet sukkererter, ulike salater, friske krydderurter, spirer og fryste bær.

Oppdeling

Grønnsaker kan deles og formes på mange måter. Her er et utvalg:

 • julienne: i strimler 2 x 2 x 40 mm
 • brunoise: små terninger på 2 x 2 x 2 mm
 • battonets: staver på 6 x 6 x 50 mm
 • paysanne: terninger på 5 x 5 x 5 mm
 • parmentier: store terninger på 12 x 12 x 12 mm
 • noisette: små kuler som lages med et noisettejern
 • parisienne: større kuler på 2–2,5 cm, lages med et parisiennejern
 • chiffonade: tynne strimler av blader fra urter eller grønnsaker med blader

Slik kutter du gulrot i Julienne:

En gulrot kuttes i julienne.
1) Skrell gulroten og finn frem en god skarp kniv. 2) Skjær av endene på gulroten. 3) Skjær ned på langs slik at gulroten blir stødigere å kutte. 4) Kutt gulroten i mindre biter avhengig av gulrotens lengde. 6) Kutt tynne skiver på langs av gulrotbiten. 7) Kutt fine små strimler av skivene, på størrelse med en fyrstikk.

Lagring

Temperatur, luftfuktighet og lysforhold har betydning for lagring av frukt og grønnsaker.

 • Temperatur: De aller fleste grønnsaker skal ikke gjennom en modningsprosess, og kan derfor med fordel oppbevares i kjøleskapet. Unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash, som bør oppbevares i romtemperatur.
 • Lysforhold: Frukt og grønnsaker bør ikke utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys. Dette gjelder spesielt potet, gulrot, hvit asparges eller sikori som vil få en bitter smak eller skjemmende farge ved lyspåvirkning.
 • Luftfuktighet: De fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løkvekster (gul løk, purreløk, hvitløk) som fra naturens side er utstyrt for overvintring under tørre forhold. Røtter (gulrøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker med stor fordampingsoverflate tar størst skade av tørr luft. Slike produkter bør oppbevares i egnet emballasje som holder på fuktigheten.

Tips: Hold avstand! Tomat og eple produserer for eksempel stoffet etylen, og bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker. Modne og umodne frukter bør heller ikke oppbevares sammen.

Læringsressurser

Grønnsaker, frukt og bær

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter