Hopp til innhold

Fagstoff

Grønnsaker

Grønnsaker er en stor og variert matvaregruppe som kan brukes til mye! Grønnsaker finnes i mange forskjellige former, varianter, farger og smaker. De gjør godt for helsa, og du bør derfor spise masse av dem, hver dag!
Ulike sorter grønnsaker med en bakgrunn av treplanker. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bruk

Grønnsaker gir god smak og farge til maten og spiller en viktig rolle som garnityr til middagen. De kan spises rå eller varmebehandlet. Husk at det finnes mange flere spennende metoder enn å koke eller steke en grønnsak.

De kan både dampes, bakes, lages til puré, gratineres, syltes eller confiteres for å nevne noe. Smakskombinasjoner, fargenyanser og tilberedningsmetoder er nesten uendelige for grønnsaker. De kan formes og skjæres til på mange måter. Du kan eksperimentere og variere enten du lager hverdagsmat eller festmat. I tillegg til at du kan bruke dem som garnityr til hovedretten, kan du bruke grønnsaker

  • i gryteretter, supper, stuinger og salater

  • som fyll i bakverk

  • som smaksforsterker i kraft

  • som hovedråvare i vegetarmat

Sesong

I dag har vi et stort utvalg av grønnsaker hele året fordi vi importerer fra andre land. De norske sesonggrønnsakene er likevel noe for seg selv. Klimaet i Norge med kjølig og kort vekstsesong gir de norske produktene en særlig god smak og aroma. De fleste grønnsakene er også billigere og smaker best i sesongen.

Kvalitetsvurdering

Alle grønnsaker skal være friske og se fine ut. Det skal ikke være tegn til stygge flekker, mugg, skader eller lignende.

Det hender at grønnsaker blir lagret litt for lenge og mister spensten. Slappe grønnsaker og salat kan få nytt liv igjen ved å legge dem i isvann i 15 minutter. Slappe grønnsaker er også perfekt å putte i en suppe eller bruke til kraftkoking.

Hvor mye bør du spise?

Kostrådene anbefaler oss å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, og minst halvparten bør være grønnsaker. Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt, og velg gjerne frukt og grønt ut fra regnbuens farger! En porsjon tilsvarer 100 gram og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt.

Du kan bruke friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. Mulighetene er mange.

Poteter, belgvekster som bønner og linser, frø, krydder og urter er ikke inkludert i "fem om dagen", men hører med i et variert kosthold.

Ulike typer grønnsaker oppdelt på forskjellige måter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 27.04.2022

Læringsressurser

Tilberedning av grønnsaker