Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. KjøttskjærerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Kjøttskjærer

Som kjøttskjærer vil du raskt, sikkert og nøyaktig kunne forvandle et digert kjøttstykke til ferdige stykningsdeler, biffer, fileter og beinfritt produksjonskjøtt. Arbeidet er for det meste manuelt, og kniven er det viktigste arbeidsredskapet.

Kjøttskjærer Erland Struperud. Foto.



Fakta:

Yrkesbetegnelse:
Kjøttskjærer med svennebrev


Utdanning
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Kjøttfag og næringsmiddelindustri
Vg3 Kjøttskjærerfaget (Opplæring i bedrift – 2 år)

Eventuell videreutdanning:
Mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter


Kokk bruker slipestål. Foto
Godt knivhold er viktig for en kjøttskjærer.

Hva gjør en kjøttskjærer?

En kjøttskjærer må ha god fysikk, god fagkunnskap og håndverksmessig dyktighet. Kjøttskjæreren må ha kunnskaper om dyrenes anatomi, råstoffenes egenskaper, stykningsbeskrivelser, sorterings- og skjærestandarder, prøveuttak og analyser. Kjøttbransjen har høye kostnader og små marginer; derfor må en kjøttskjærer kunne utføre sitt arbeid på en måte som ivaretar produktiviteten så vel som økonomien og kvaliteten.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • mottak og kontroll av skrotter
  • grovdeling av skrotter, utbeining og tilskjæring av stykningsdeler og fileter
  • veiing, merking og emballering av ferdig tilskåret kjøtt
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr
En kjøttskjærer tar på seg verneutstyr. Foto.
Kjøttskjærer med verneutstyr

Hvor kan jeg jobbe?

Norsk kjøttindustri er spesialisert, og det finnes mange bedrifter landet rundt som skjærer storfe, svin, lam eller fugl. Som kjøttskjærer kan du også arbeide i mindre håndverksbedrifter hvor man ofte deltar i flere deler av kjøttforedlingen. Det er et stort behov for dyktige fagarbeidere i kjøttskjærerfaget.

 To kjøttskjærere skjærer ut gris. Foto.
Stor aktivitet på skjærelinja

En dyktig kjøttskjærer:

  • har god kunnskap om dyrenes oppbygging og sortering og skjæringsstandarder
  • arbeider effektivt, hygenisk og nøyaktig
  • har god fysikk
  • har et godt håndlag

Mer informasjon om yrket finner du på:

Les mer om svennebrev for kjøttskjærere på vilbli.no.

Les mer om kjøttskjærerutdanninga på utdanning.no.