1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Yrker i bransjenChevronRight
  4. KjøttskjærerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kjøttskjærer

Som kjøttskjærer vil du raskt, sikkert og nøyaktig kunne forvandle et digert kjøttstykke til ferdige stykningsdeler, biffer, fileter og beinfritt produksjonskjøtt. Arbeidet er for det meste manuelt, og kniven er det viktigste arbeidsredskapet.

Kjøttskjærer Erland Struperud. Foto.

Hva gjør en kjøttskjærer?

En kjøttskjærer må ha god fysikk, god fagkunnskap og håndverksmessig dyktighet. Kjøttskjæreren må ha kunnskaper om dyrenes anatomi, råstoffenes egenskaper, stykningsbeskrivelser, sorterings- og skjærestandarder, prøveuttak og analyser. Kjøttbransjen har høye kostnader og små marginer; derfor må en kjøttskjærer kunne utføre sitt arbeid på en måte som ivaretar produktiviteten så vel som økonomien og kvaliteten.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • mottak og kontroll av skrotter
  • grovdeling av skrotter, utbeining og tilskjæring av stykningsdeler og fileter
  • veiing, merking og emballering av ferdig tilskåret kjøtt
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr

Hvor kan jeg jobbe?

Norsk kjøttindustri er spesialisert, og det finnes mange bedrifter landet rundt som skjærer storfe, svin, lam eller fugl. Som kjøttskjærer kan du også arbeide i mindre håndverksbedrifter hvor man ofte deltar i flere deler av kjøttforedlingen. Det er et stort behov for dyktige fagarbeidere i kjøttskjærerfaget.

En dyktig kjøttskjærer:

  • har god kunnskap om dyrenes oppbygging og sortering og skjæringsstandarder
  • arbeider effektivt, hygenisk og nøyaktig
  • har god fysikk
  • har et godt håndlag

Mer informasjon på:

Vil bli kjøttskjærer

Kjøttskjærer på utdanning.no

Læringsressurser

Yrker i bransjen

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter