Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og ernæringChevronRight
  4. Mat som grunnleggende behovChevronRight
  5. VegetarismeChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Vegetarisme

Vegetarisme er et kosthold uten kjøtt og fisk samt eventuelt andre dyreprodukter som egg og melk. Dette kostholdet har blitt praktisert innenfor ulike kulturer verden over i flere tusen år.

I de senere år har flere og flere gått over til helt eller delvis vegetarisk kosthold. For et par tiår siden ble vegetarianere regnet som litt originale, noen raringer som levde på gulrøtter og kålblader. I dag er det i mange miljøer en motesak å være vegetarianer.

Grunnene til at de har valgt denne livsformen, er mange. Religiøse grunner, helsemessige, ressurssparing og vern av dyr.

Hva er vegetarkost?

Mennesker som ikke spiser kjøtt eller fisk, er vegetarianere, men vanligvis deler vi inn vegetarkost i tre deler, alt etter hvilke næringsmidler som inngår.

  • Vegankost: Et kosthold som ikke inneholder noen matvarer av animalsk opprinnelse.
  • Lakto-vegetabilsk kost: Her inngår melk og melkeprodukter.
  • Lakto-ovovegetabilsk kost: Her inngår også egg i tillegg til det som er nevnt ovenfor.
Råkost med kaneldressing. Foto.
Råkost inngår ofte i et sunt, vegetarisk kosthold.

Er vegetarmat helsekost?

"Helsekost" er ofte betegnelsen som blir brukt om den maten en vegetarianer spiser. Det er ikke alltid rett. Vi kan også leve usunt på vegetarkost, som også omfatter potetgull og cola, ensidig kosthold og overkokt mat.

En definisjon på helsekost er at det er fullverdige, vegetabilske næringsmidler, sammensatt i riktig forhold, tilberedt på en skånsom måte slik at næringsverdien er mest mulig bevart. Daglig bruk av råkost inngår som en viktig del av helsekostbegrepet.

Altså er helsekost kost som er gunstig for helsa.

Hva er vegetarisk mat?

For at en matvare, enten en råvare, halvfabrikata eller et ferdigprodukt, skal kunne kalles vegetarisk, må den være helt fri for alle animalske ingredienser som kommer fra døde dyr, og heller ikke ha vært behandlet eller fremstilt ved hjelp av slike. Dette innebærer både kjøtt, fisk, skalldyr og absolutt alle ingredienser som har et slikt opphav.

Derimot er en matvare vegetarisk om den inneholder egg eller meieriprodukter, gitt at heller ikke disse inneholder eller er bearbeidet med ingredienser fra slaktedyr, slik som animalsk løype (for eksempel i pizzaost) eller gelatin (for eksempel i lettyoghurt).

Noen eksempler:

  • En stor paella med kun noen helt få reker er altså ikke vegetarisk.
  • En grønnsakspizza med ost som inneholder animalsk løpe (et slakteprodukt) er altså ikke vegetarisk.
  • En grønnsakspizza med ost uten løype, eller med mikrobiell løype, er derimot vegetarisk.
  • En blomkålssuppe med kumelk er vegetarisk, men ikke vegansk.

Husk

  • Animalsk viser til at noe kommer fra dyreverdenen.
  • Vegetabilsk viser til at noe kommer fra planteriket.
En kokk holder en gryte med grønnsakssuppe. Foto.
En grønnsakssuppe som er tilsatt kjøttbuljong, er ikke lenger vegetarisk.

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor kan det være utfordrende å leve som veganer dersom familie og venner ikke har samme kosthold?
  2. Hvordan kan man dekke proteinbehovet sitt uten å spise animalske produkter?
  3. Diskuter i klassen hvilke fordeler og ulemper et mer plantebasert kosthold kan føre til når det gjelder

    1. helse
    2. trening
    3. bærekraft
    4. andre faktorer
  4. Undersøk menyen i kantina på skolen eller en restaurant i nærheten. Hvilke retter passer for personer som holder seg til
  • vegankost
  • lakto-vegetabilsk kost
  • lakto-ovo-vegetabilsk kost

Kilde

Norsk vegetarforening. (u.å.). En innføring i vegetarkost: introduksjon. Hentet 29. juni 2020 fra http://veg-veg.no/vegetar/hva_er_vegetarisme

Læringsressurser

Mat som grunnleggende behov