Hopp til innhold

 1. Home
 2. Medieuttrykk og mediesamfunnetChevronRight
 3. Individet og medieneChevronRight
 4. Kildebruk, opphavsrett og personvernChevronRight
 5. Unngå å drukne i informasjonChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Unngå å drukne i informasjon

Internett flyter over av informasjon. Men hvordan kan du raskt finne informasjon av høy kvalitet? Her får du noen tips.

Dataskjerm og globus. Manipulert foto.

Vi oversvømmes av digital informasjon. Bare på Facebook lastes det opp daglig mer enn 100 terabyte. Over 300 milliarder e-poster og 230 millioner tvitringer sendes hver dag. Hvordan svømme i et slikt hav av informasjon?

«Jeg liker Internett, men overskudd av informasjon fører til fragmentering og svekker evnen til å tenke selv. Uten intelligente filtre til å sile bort uvesentlig informasjon, drukner vi i datahavet.» (sitat Thomas Hylland Eriksen)

Tenk dere at dere har fått i oppgave å lage en podkast om et faglig emne i faget. Her er det mye informasjon som må på plass før dere kan sette i gang. Hvordan søke effektivt og sikre at den informasjonen du får tak i, har høy kvalitet? De fleste av dere vil sikkert søke ved hjelp av søkemotoren Google først. Men er dere sikre på at det er det lureste?

Nettleksikon

La oss tenke oss at dere har fått i oppgave å lage en podkast om den fjerde statsmakt. Hvordan bør dere gå fram for å søke etter den informasjonen dere trenger? Dere trenger rent praktisk informasjon om hvordan lage en podkast, og dere trenger informasjon om det faglige emnet den fjerde statsmakt.

Når dere starter med en slik oppgave, kan det være en fordel å starte med å skaffe dere en oversikt over emnet. Det beste dere kan gjøre for å skaffe dere en slik oversikt, er å bruke nettleksikon. Det finnes mange ulike nettleksikon, men de beste i norsk sammenheng er Store norske leksikon og den norske utgaven av Wikipedia .

Prøv selv!

I oppgaven om den fjerde statsmakt er det to søkeuttrykk som peker seg naturlig ut. Det ene er ordet podkast ('podcast' på engelsk), og det andre er begrepet den fjerde statsmakt ('fourth estate' på engelsk). Bruk disse søkeuttrykkene i søk i Store norske leksikon og i den engelske og den norske utgaven av Wikipedia.

 • Finner du nyttig informasjon om emnet i disse nettleksikonene?
 • Hvilken informasjon mener du gir deg oversikt over emnet?
 • Hva er forskjellen i innhold i den norske og den engelske utgaven av Wikipedia?
 • Del det du fant ut, med en medelev.

Offentlige nettsteder og bransjenettsteder

Offentlige organer som Stortinget, Regjeringen, direktorater, fylkeskommuner, kommuner, høgskoler og universiteter publiserer stadig mer informasjon. Denne informasjonen er viktige faglige kilder fordi du kan gå ut fra at innholdet på disse sidene er korrekt.

En del bransjer har også nettsteder med kvalitetssikret informasjon. I mediefaglig sammenheng er disse nettstedene spesielt nyttige:

 • journalisten.no
 • presse.no
 • mediebedriftene.no

Internett som nyhetsmedium

De siste ti årene har Internett overtatt mer og mer som nyhetsmedium, og hele mediebildet har endret karakter. På nettet oppdateres nyhetsbildet fortløpende, og antall nyhetsmedier på nettet øker kraftig. Artikler fra ulike nyhetsmedier er skrevet av journalister som på forhånd har gjort en kildekritisk vurdering av sine kilder for oss. Derfor kan vi i stor grad stole på denne informasjonen.

Et viktig nyhetsmedium i norsk sammenheng er NRK. NRK har satset mer og mer på nettet de siste årene. Det gjør dem til en utmerket kilde til informasjon av god kvalitet ved siden av de andre nyhetsmediene. For mediefaget er radioprogrammet «Kurer» nyttig.

Hvis dere bruker læringsplattformen Its Learning, er det mulig at den fylkeskommunen du tilhører, abonnerer på en tjeneste som heter A-tekst. Den finnes da som en egen applikasjon i læringsplattformen og kan legges til som innholdsblokk. A-tekst er et unikt og kvalitetssikret nyhetsarkiv hvor du har tilgang til de viktigste norske papiravisene, fagbladene og magasinene. Her finner du kvalitetssikret informasjon som du ikke vil finne via en vanlig søkemotor som Google.

Dersom du har tilgang til A-tekst ...

 • Bruk søkeuttrykkene podkast ('podcast' på engelsk) og den fjerde statsmakt ('fourth estate' på engelsk) og søk i A-tekst.
 • Gå på jakt etter informasjon som er nyttig.
 • Gjør det samme søket i nyhetssøket til Google. Hva fant du?
 • Del det du har kommet fram til, med en medelev.

Læringsressurser

Kildebruk, opphavsrett og personvern

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

SubjectEmne

Kildemateriale