Hopp til innhold

Fagstoff

Unngå å drukne i informasjon

Internett flyter over av informasjon. Men hvordan kan du raskt finne informasjon av høy kvalitet? Vi oversvømmes av digital informasjon. Hvordan svømme i et slikt hav av informasjon?
Manipulert foto av en jordklode som kommer ut av eller forsvinner inn i en dataskjerm.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tenk dere at dere har fått i oppgave å lage en podkast om et faglig emne i faget. Her er det mye informasjon som må på plass før dere kan sette i gang. Hvordan søke effektivt og sikre at den informasjonen du får tak i, har høy kvalitet? De fleste av dere vil sikkert søke ved hjelp av søkemotoren Google først. Men er dere sikre på at det er det lureste?

Nettleksikon

Hvordan gå fram for å søke etter den informasjonen dere trenger?

Når dere starter med en større oppgave, kan det være en fordel å starte med å skaffe dere en oversikt over emnet. Det beste dere kan gjøre for å skaffe dere en slik oversikt, er å bruke nettleksikon. Det finnes mange ulike nettleksikon, men de beste i norsk sammenheng er Store norske leksikon og den norske utgaven av Wikipedia.

Prøv selv!

Bruk sentrale begreper for arbeidet dere skal gjøre. La oss si god helse og mediekritikk. Bruk disse søkeuttrykkene i søk i Store norske leksikon og i den norske utgaven av Wikipedia.

  • Finner du nyttig informasjon i disse nettleksikonene?
  • Hvilken informasjon mener du gir deg oversikt?
  • Hva er forskjellen i innhold i snl.no og Wikipedia?
  • Del det du fant ut, med en medelev.

Offentlige nettsteder og bransjenettsteder

Offentlige organer som Stortinget, Regjeringen, direktorater, fylkeskommuner, kommuner, høgskoler og universiteter publiserer stadig mer informasjon. Denne informasjonen er viktige faglige kilder fordi du kan gå ut fra at innholdet på disse sidene er korrekt.

Internett som nyhetsmedium

De siste ti årene har Internett overtatt mer og mer som nyhetsmedium, og hele mediebildet har endret karakter. På nettet oppdateres nyhetsbildet fortløpende, og antall nyhetsmedier på nettet øker kraftig. Artikler fra ulike nyhetsmedier er skrevet av journalister som på forhånd har gjort en kildekritisk vurdering av sine kilder for oss. Derfor kan vi i stor grad stole på denne informasjonen.

A-tekst/Retriever er et nyhetsarkiv mange skoler abonnerer på, hvor du har tilgang til de viktigste norske papiravisene, fagbladene og magasinene. Her finner du kvalitetssikret informasjon som du ikke vil finne via en vanlig søkemotor som Google.

Dersom du har tilgang til A-tekst ...

  • Bruk søkeuttrykkene god helse og mediekritikk og søk i A-tekst.
  • Gå på jakt etter informasjon som er nyttig.
  • Gjør det samme søket i nyhetssøket til Google. Hva fant du?
  • Del det du har kommet fram til, med en medelev.
CC BY-SASkrevet av Jan-Arve Overland.
Sist faglig oppdatert 07.03.2017

Læringsressurser

Kilder og kildekritikk