Hopp til innhold

Fagstoff

Robotisering før og i dag

Robotteknologi har vært i bruk lenge, men har for det meste vært avhengig av detaljerte instruksjoner fra operatøren. AI-teknologi åpner for robotsystemer som er mer fleksible, og roboter som tar hensyn til omstendighetene. Dette gjør roboter lettere å arbeide med, og det gir nye bruksområder.
Mann i skjorte og slips og med vernebriller står ved siden av en industrirobot. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Roboter brukes av mange produksjonsbedrifter i dag og gjør det mulig å produsere varer raskere og mer nøyaktig enn hvis mennesker skulle ha gjort de samme oppgavene. I videoen under får du se noen eksempler på hvordan roboter brukes.

Robotstyrt sveising av biler i ei produksjonslinje. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Roboter har tradisjonelt vært best egnet til arbeidsoppgaver som kan gjøres på nøyaktig samme måte hver gang. Et eksempel på dette er en sveiserobot på et samlebånd. Robotene har vært avhengig av at alle stegene de skal gjøre, er forhåndsdefinert i koden.

Med smartere systemer og AI kan framtidige roboter i større grad overlates til å løse en oppgave i stedet for å følge en nøyaktig oppskrift. Dette gjør at vi enklere kan kombinere robot og menneskelig produksjon og sette roboter til å gjøre oppgaver som krever mer fleksibilitet enn de tidligere har kunnet håndtere.

I videoen under kan du se eksempler på roboter som kan arbeide i det samme arbeidsområdet som mennesker, og som bruker kunstig intelligens til å løse spesifikke oppgaver.

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 23.06.2022

Læringsressurser

Automatisering og intelligente systemer