Hopp til innhold

Du er nå inne i en læringssti

Fagstoff

Hvordan følge med på trender i grafisk design?

Av og til er det vanskelig å finne ut hva slags farger, bilder, stil og typografi du skal velge.

Hvilke trender er aktuelle for tiden? Hva passer til budskapet ditt? Det andre har gjort før deg, kan være et godt utgangspunkt for å utvikle egne idéer.

Bilde i fugleperspektiv av arbeidsbordet til en designer. På bordet ligger vifteformede fargepaletter og datautstyr. Vi ser designeren jobbe med tegnebrett og programvare for design. På en dataskjerm står teksten "LOGO". Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hold deg oppdatert på designtrender

Et dagsaktuelt design blir lettere godtatt og likt av enkelte mottakergrupper – særlig de unge og motebevisste. Det gjelder altså å holde seg oppdatert på stilene og trendene innen og illustrasjon.

Søk og finn trender

Lurer du på hvilke trender som er aktuelle, kan du gjøre et enkelt søk for å få en pekepinn. Bruk for eksempel søkeordet "graphic design trends" og årstall. Da kan du få opp forslag om mange nettsteder som gir tips og beskriver hvilke stiler som er spesielt populære.

Du kan bruke samme søkeord på YouTube og finne designere som viser og forklarer de nyeste trendene.

Du kan også hente inspirasjon ved å se hva designere deler i porteføljene sine (portfolio). Det er mange gode idéer å hente på disse nettstedene:

På nettstedene ovenfor kan du søke og finne det du leter etter – for eksempel logoer, brosjyrer, cover eller app-design. Du kan også søke etter design med ulike eller bestemte . Samtidig kan det være greit med en påminnelse: Det er lov å la seg inspirere, men det er ikke lov å plagiere.

Kilder og inspirasjon til logoer og ikoner

På disse nettstedene kan du få inspirasjon til hvis du skal jobbe med logodesign:

Tusjtegning av ulike interaktive ikoner i ring rundt en dataskjerm med fargerike rektangler på. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Verktøy til arbeid med farger

Om du trenger inspirasjon og hjelp til å finne gode fargekombinasjoner, kan du se på nettstedene nedenfor. Begge gir deg muligheter til å lage egne fargekombinasjoner basert på fargeteori. Du kan også se hvordan andre har kombinert farger, og laste ned de fargepalettene du liker best.

En fargepalett med seks rektangler i duse farger som harmonerer. Øverst står et stående rektangel i beige til venstre for to liggende rektangler i rosa og lilla. Nederst står litt mørkere beige ved blå og grønn. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva skjer i den norske designbransjen?

Det kan også være spennende å følge med på den norske designbransjen. På nettstedene nedenfor kan du lese norske nyheter og artikler om design:

Det blir årlig arrangert norske designkonkurranser som det kan være interessant å ta en titt på. Gullblyanten er en reklamepris, mens Gulltaggen Award er en pris for digital kreativitet. På nettstedene nedenfor kan du lese om vinnerne av konkurransene:

Inspirasjon i sosiale medier

Innen grafisk design er det også mange flinke folk det kan være inspirerende å følge på Instagram. Eksempler: Allan Peters (@allanpeters), Aaron Draplin (@draplin), Tad Carpenter (@tadcarpenter), Ellen Lupton (@ellenlupton) og David Carson (@davidcarsondesigner).

Kanskje du på egen hånd finner noen norske designere, designbyråer eller andre som jobber med design og deler inspirerende innhold i sosiale medier?

CC BY-SASkrevet av Ellen Johansen.
Sist faglig oppdatert 05.12.2021