Hopp til innhold

Fagstoff

Nasjonaljubileet – Norge i tusen år

Nasjonaljubileet er et stort jubileum som skal foregå i 2030 og markere at det er 1000 år siden slaget på Stiklestad. Men vi behøver ikke å vente helt til 2030, for i årene som kommer, blir det flere ulike jubileumsmarkeringer.
Bildet er beskrevet i bildeteksten. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bakgrunn

Slaget på Stiklestad, 29. juli 1030, der Olav Haraldsson døde, har senere blitt en milepæl for framveksten av Norge, både i forbindelse med riksdannelsen og med kristningen av landet. Olav Haraldsson ble helgenkonge, og han ble et symbol for det norske riket. I riksvåpenet vårt er det Olavs øks løven holder.

Det var kong Eirik Magnusson som først utstyrte løven i kongevåpenet med øks og krone. Det markerte at kongene nå skulle forstås som en slags stedfortredere for landets evige konge, Olav den hellige.

Løve i gull på rød bakgrunn. Løven holder ei øks og har krone på hodet. Det er også en krone øverst på riksvåpenet. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Jubileumsstafett

I forbindelse med Nasjonaljubileet blir det også andre jubileer knyttet til ulike temaer. All informasjon om jubileet og jubileumsstafetten finner du på Norge i tusen år, Nasjonaljubileet 2030.

I 2024 gjelder det Landslovjubileet. Vi feirer 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov. Deretter kommer jubileene slag i slag. Alle er del av fortellingen om Norge.

 1. 2024 – Verdier i lovverket:
  Landslovjubileet
  Moster 2024, Gulating og Frostating

 2. 2025 – Migrasjon og identitet
  Nasjonalt utvandrerjubileum

 3. 2026 – Slekt og samfunn

 4. 2027 – Tilhørighet – samisk miljø

 5. 2028 – Fortellinger om Norge

 6. 2029 – Folketradisjon

 7. 2030 – Fellesskap: jubileet for slaget på Stiklestad

 8. 2031 – Helgenkåring

Ressurser på NDLA

Vi har allerede flere ressurser på NDLA som handler om temaene i jubileumsstafetten og nasjonaljubileet. I perioden fram til 2030 kommer vi også til å publisere nytt innhold som er aktuelt i denne sammenhengen.

Rikssamling i vikingtid og tidlig norsk middelalder

Konge og kirke - maktkamp og gjensidig avhengighet

Høymiddelalderen i Norge

Utvandring fra Norge

CC BY-SASkrevet av Inga Berntsen Rudi.
Sist faglig oppdatert 09.04.2024

Læringsressurser

Å utforske fortiden