Hopp til innhold

Fagstoff

Trearbeid

Trearbeidsfagene omfatter alt fra tradisjonelt håndverk i små bedrifter, til moderne produksjon av ulike trebaserte produkter. Du lærer om ulike materialer og teknikker innen design og trearbeid, og skal øve opp ferdigheter i bruk av verktøy og maskiner.
Hender som skjærer ut tredekor. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Trearbeidsfag

Trearbeidsfagene bygger på lange tradisjoner. Gjennom opplæringa skal du lære om ulike materialer og teknikker innen design og trearbeid. Det kan være framstilling av møbler, trevarer, innredninger, pynte- og bruksgjenstander av tre og trebaserte materialer. Tre kan også kombineres med andre materialer som plast, metall og andre naturmaterialer. Fokus i utdanninga er praktisk arbeid med bruk av maskiner, verktøy og utstyr som er relevant for tre og trebaserte materialer og produkter.

Utdanning

Etter håndverk, design og produktutvikling Vg1 kan du ta utdanning i trearbeid på Vg2. Etterpå kan du spesialisere deg i ett av lærefagene gjennom to år i bedrift. Alternativt kan du ta påbygging til generell studiekompetanse som et tredje studieår.

De fem fagene du kan velge å spesialisere deg i videre etter Vg2 trearbeid, er:

  1. Bøkkerfaget: Bøkkeren lager tønner, kar og annen emballasje av trevarer.
  2. Møbelsnekkerfaget: Møbelsnekkeren produserer nye eller reparerer gamle møbler.
  3. Orgelbyggerfaget: Orgelbyggeren bygger, installerer, reparerer, restaurerer og vedlikeholder orgler.
  4. Tredreierfaget: Tredreieren dreier produkter i tre ved hjelp av en dreiebenk.
  5. Treskjærerfaget: Treskjæreren skaper ornamenter, bilder, figurer og skulpturer i tre.

Felles for opplæringa i disse fagene er at du må ha gode materialkunnskaper og godt håndlag. Du bør være nøyaktig og ha både praktisk og estetisk sans. Skal du arbeide med restaureringsarbeid, må du ha kunnskaper om stilhistorie og estetiske tradisjoner. Du skal også kunne utarbeide skisse- og arbeidstegninger. Dataassisterte tegneprogrammer kan være et godt hjelpemiddel du må lære deg å bruke.

Du må også lære deg til å være kreativ når det gjelder tekniske løsninger, materialbruk, teknikker og visuelt uttrykk. Du skal lære å velge farge, dekor og overflatebehandling etter bruksområde. Da må du også vurdere helse-, miljø- og sikkerhet med tanke på hvordan du bruker og oppbevarer kjemiske produkter.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Svein Sandnes. Rettighetshaver: NRK
Sist faglig oppdatert 03.03.2017

Læringsressurser

Trehåndverk