Veksthustyper
Enkelte kulturer, som agurk eller tomat, krever høy rafthøyde. Rafthøyde er høyden fra golvet og opp til der taket begynner på langsidene på veksthuset. Skal du for eksempel dyrke julestjerner, kan rafthøyden være lavere.
Du kan velge et frittstående hus eller blokkhus. Blokkhus er vanligvis kun et alternativ når det er snakk om store veksthusarealer. Utenfra ser det ut som et blokkhus er mange små veksthus satt inntil hverandre, men når vi kommer inn, ser vi at det er ei stor flate under ett tak.
De frittstående veksthusa utnytter det naturlige lyset best. Likevel ser vi at store veksthus som oftest bygges som blokkhus, og dette skyldes at de er billigere å bygge og mer rasjonelle i bruk.
Veksthuset bør plasseres slik at det fanger opp mest mulig lys gjennom hele året. I Norge er det en fordel å legge frittstående hus i retning øst–vest, da utnytter vi den lave vintersola best. Dessuten er det viktig å unngå at veksthuset havner i skyggen av andre hus, vegetasjon eller terreng.
Et veksthus skal slippe inn mest mulig naturlig lys og isolere godt. Tradisjonelt har glass vært mye brukt i tak og vegger. Glass er relativt billig, det slipper gjennom mye lys og er holdbart. I mange år har akrylplater vært vanlig, men på grunn av brannfaren anbefales ikke dette lenger. Alternativene som anbefales nå, er herdet glass, ulike typer polykarbonat og plastfolie. Disse er ulike både i pris, hvor mye lys de slipper inn, holdbarhet og isolasjonsevne. Planlegger du å bygge et veksthus, må du sette deg inn i hva som kan egne seg best for deg.
Plasthus er oftest konstruert som buehus. Buehus er hus med en enklere og billigere konstruksjon, der tak og vegg består av plastfolie eller bøyelige plastplater. Slike hus har ofte enkel oppvarming fra et varmluftsaggregat og brukes til produksjon i vår- og sommersesongen.
Veksthus med helårsproduksjon har ikke-bøyelige plater som tekkemateriale, og buehus egner seg dårlig. Slike hus har spisse tak med møne.