Hopp til innhold

Fagstoff

Kornsåing

Når du har opparbeidet deg et godt såbed, er du straks i mål med våronna i kornåkeren. Det gjenstår bare å få såkornet i jorda.
Traktor med såmaskin kjører på et jorde der jorda har mange små renner. Foto.

Sådybde og såmengde

For god og jevn spiring er det viktig med rett sådybde på såkornet, 2–4 cm. Både for grunn og for djup såing er uheldig. Sår du for grunt, kan det bli for lite fuktighet til at såkornet spirer. For djup såing fører til at oppspiringa tar lang tid, og det tapper plantene for som de trenger etter oppspiringsfasen.

Såmengde varierer blant annet med art, sort og spireprosent på såkornet, men såmengden ligger vanligvis rundt 20 kg såkorn per dekar. Det er viktig at det er god kontakt mellom såkornet og jorda slik at såkornet får tilgang på vann i spirefasen, for uten fuktighet får vi ingen spiring.

Rett sådybde for såkorn er 3–5 cm.

Såmengden er vanligvis rundt 20 kg per dekar.

Såing

Såing og gjødsling

De som dyrker korn konvensjonelt, vil som oftest så og gjødsle kornet i én operasjon. De har det vi kaller en kombimaskin som henges bak traktoren. Kombimaskinen har to kammer, ett for såkorn og ett for mineralgjødsel. Så- og gjødselmengde kan stilles inn separat slik at vi får ønsket mengde av begge.

Husdyrgjødsel

Bruker vi husdyrgjødsel, må dette kjøres ut før såing, og vi harver gjerne over en eller to ganger før vi kommer med såmaskinen. Da får vi husdyrgjødsla litt ned i jorda, og næringa blir tilgjengelig for plantene.

Tromling

Etter såing tromler vi over hele åkeren. Tromling knuser klumper og jevner ut såbedet. I tillegg pakker trommelen jorda i det øverste sjiktet, noe som gir bedre kontakt mellom jorda og såkornet. Pakking med trommel fører også til at jorda holder bedre på fuktigheten. Det er viktig i spiringsfasen.

Direktesåing

Direktesåing betyr at vi sår direkte i halmstubben uten at vi pløyer først. Vi sparer tid og drivstoff, og det kan være bra for livet i jorda. På den negative sida finner en økt ugrasproblematikk og tendens til dårligere avlinger.

Ugrasproblemene skyldes at pløying har vist seg å være effektivt i kampen mot flerårig ugras. Samtidig er pløying negativt for dyrelivet i jorda, for eksempel meitemark. Det er fordi pløying bokstavelig talt snur jorda opp ned for de som bor der.

Traktor med såmaskin på jorde med halmstubb. Foto.

Film om kornsåing (5:05)

Se filmen om kornsåing, og svar på oppgavene etterpå.

  1. Hva er forskjellen på en såmaskin og en kombimaskin? Når kan det være aktuelt å bruke hver av disse?

  2. Hva er hensikten med å tromle etter at du har sådd?

  3. Hvor mange dager tar det fra kornet er sådd, til det spirer? Hvilke faktorer påvirker hvor raskt kornet spirer?

  4. Hvordan kan vi ta vare på mest mulig av vannet i jorda etter spiring?

  5. I filmen nevnes det "kapillær transport av vann". Finn ut hva som menes med dette.

Kilder

Bjerga, B. m.fl. (2009). Maskiner for landbruk og gartnernæring. Fagbokforlaget.

Yara. (u.å.). Såing og etablering. Hentet 25. april 2023 fra https://www.yara.no/gjoedsel/engasjement/bransjeprosjektet-okt-norsk-kornproduksjon/tiltak-for-a-forbedre-avlingsutviklingen-i-norsk-kornproduksjon/utfordringer-muligheter-og-tiltak/saing-og-etablering/

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Anne Langerud.
Sist faglig oppdatert 20.03.2023

Læringsressurser

Jordarbeiding og såing