Hopp til innhold
Fagartikkel

Korndyrking i Norge

Kornproduksjon er viktig for norsk landbruk, og kornet brukes til både menneskemat og fôr. Hvor i Norge dyrker vi mest korn, og hvilke kornarter er vanligst?

Hvor dyrkes det korn?

Kornarealet i Norge utgjør om lag 35 prosent av det fulldyrkede arealet. Korn blir i hovedsak dyrket i de lavereliggende områdene på Østlandet og rundt Trondheimsfjorden i Trøndelag.

Kornarter

I Norge dyrker vi stort sett bygg, hvete og havre. I tillegg dyrker vi noe rug og rughvete. Vi dyrker mest bygg, det utgjør om lag 45 prosent av kornarealet.

Kornet går til fôr eller mat

Kornet som dyrkes, blir enten til kraftfôr for dyra eller mat til oss mennesker. Det er strenge krav for at kornet skal bli godkjent for bruk i mat, og bonden får bedre betalt for korn som holder matkvalitet, enn for korn som går til dyrefôr.

Hvor stor andel av kornet som klarer disse krava, avhenger både av værforholdene og om du som korndyrker tar rette valg gjennom vekstsesongen. I Norge kan andelen av korn som holder matkvalitet, variere fra 30 til 70 prosent. Vi er vanligvis sjølforsynt med bygg og havre til mat, men hvete og rug må vi importere. Omkring 1–2 prosent av alt kornet vi produserer i Norge, er økologisk dyrket.

Oppgaver

  1. Hvorfor varierer andelen matkorn mye etter hvor i Norge vi befinner oss?

  2. På hvor stor andel av fulldyrket areal dyrker vi korn i Norge?

  3. I hvilke to områder i Norge dyrkes det meste av kornet? Hva tror du er årsaken til at vi ikke dyrker korn i hele landet?

Kilder

Landbruksdirektoratet. (2021, 15. mars). Produksjon av økologiske jordbruksvarer. Rapport for 2020 (Rapport nr. 15/2021). https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/filarkiv/rapporter/Produksjon%20av%20%C3%B8kologiske%20jordbruksvarer%202020.pdf

Nofima. (2021, 21. desember). Mest mulig norsk hvete i melet. Regjeringen.no. https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/mest-mulig-norsk-hvete-i-melet/id2892548/

CC BY-SA 4.0Skrevet av Anne Langerud.
Sist faglig oppdatert 20.03.2023