Å bygge immunforsvar
Råmjølka er den første mjølka som mora produserer. Denne produksjonen kan starte flere uker før fødselen. Råmjølka inneholder mye energi i form av fett og proteiner, og en stor del av proteinene i råmjølka er immunstoffer, immunglobuliner. Dette er store molekyler som de nyfødte dyra kan ta opp gjennom slimhinnene i tarmen de første timene etter fødselen. Etter noen timer kan ikke tarmen ta opp så store molekyler, derfor er det veldig viktig å sørge for at de får råmjølk så snart som mulig!
For å sikre at de nyfødte dyra ikke blir utsatt for store mengder uønska mikroorganismer, er det viktig å sørge for at fødselen skjer i et reint miljø. Du bør sørge for å sette mora inn i en reingjort og godt strødd fødebinge i god tid før fødselen starter.
Mange smågriser som dør etter fødselen, dør fordi de fryser i hjel. Siden råmjølka er både varm og veldig energirik, er den også viktig for at de nyfødte dyra ikke skal bli for kalde. For å sikre nok varme må du også ofte ta i bruk flere hjelpemidler, som godt med halm, varmelamper, varmeflasker eller dekken til større dyr.
Ved fødselen blir navlestrengen revet av, og dette blir et åpent sår som kan slippe uønskede mikroorganismer inn i kroppen til de nyfødte dyra. For at mikroorganismene ikke skal komme seg inn, kan du bruke navlespray, eller du kan desinfisere navlestrengen med jod rett etter fødselen.
Du må også følge med på og behandle andre små sår som kan utvikle seg til betennelser i kropp og bein, og i verste fall spre seg videre til ryggmargen.
Hvis du driver med småfe eller gris, er det vanlig å vaksinere mora i løpet av drektighetstida, for da vil hun produsere antistoffer som kan overføres til avkommet gjennom råmjølka. Det kan også være aktuelt å vaksinere lam og kje hvis mora ikke har fått vaksine i løpet av drektigheten.
Når det gjelder fjørfe, har vi regler for vaksinering av høns, men vi har ingen rutinemessige vaksinasjoner for kalkun, ender og gjess.
Hva slags vaksiner som er aktuelle i ulike produksjoner, vil vi ta opp i fagstoffet om de enkelte dyreslaga.
Tenk gjennom
Hvordan kan du sørge for at dyra i et fjøs du kjenner, får en så god start på livet som mulig?