Respirasjon
Respirasjon kalles også ånding, og det foregår i alle planteceller, i både blad, stengel og røtter. I prosessen brytes de energirike forbindelsene fra fotosyntesen ned til karbondioksid (CO2) og vann (H2O), og det frigjøres energi. Respirasjonen foregår i cellenes mitokondrier. Sluttproduktet i plantenes respirasjon er altså karbondioksid og vann og energi, det samme som går inn i fotosyntesen. Derfor kaller vi respirasjon en reversering av fotosyntesen.
Tenk gjennom!
Er fotosyntese og respirasjon/celleånding motsatte prosesser?
Sammenlikn fotosyntese og respirasjon. Hvilke likheter og forskjeller finner dere når det gjelder
hvilke stoffer som inngår
hvor i plantene prosessene skjer
når prosessene skjer
Energien som frigjøres i respirasjonen, bruker plantene til livsaktivitet som for eksempel blomstring, fruktsetting eller stofftransport. Det frigjøres mest energi gjennom respirasjonen i plantedeler med sterk vekst, for der er energibehovet størst.
Respirasjonen er, i motsetning til fotosyntesen, ikke avhengig av lys, og den fortsetter sjøl etter at vi har høstet graset, kornet, potetene, grønnsakene eller eplene. Etter høsting fortsetter respirasjonen helt til produktet er ødelagt dersom vi ikke lagrer det på rett måte. Vi må derfor lagre det slik at respirasjonen bremses eller stoppes.
Det er to måter å bremse respirasjonen på:
lav temperatur
tørking
Ved lave temperaturer går respirasjonen svært langsomt. Det er årsaken til at poteter, grønnsaker og frukt bør lagres kaldt. Korn og høy er eksempler der respirasjonen bremses fordi vi tørker produktet. Når det gjelder surfôr, som oftest utgjør størstedelen av fôret for mjølkekyr, stopper vi prosessen ved å senke pH. Dette hemmer blant annet enzymene som er aktive under respirasjon.
Ta stilling til påstandene. Hva er sant, og hva er usant om respirasjon?