Hopp til innhold

Fagstoff

Sopp

Sopp er en fellesbetegnelse på organismer som skiller seg fra planter ved at de mangler blader, klorofyll, blomster og røtter. Ettersom de er uten klorofyll, er de nødt til å få sin næring fra annet eksisterende organisk materiale.

Viltvoksende sopp finner vi mest på skogbunn eller på råtnende trestammer. En del soppvarianter kan dyrkes i mørke vekstrom, på sekker av kompost eller sagflis. Det finnes flere tusen varianter av sopp, og de beste og mest smakfulle har etter hvert blitt handelsvare. Sopptypene varierer i farge, fasong og konsistens og er blitt spist i uminnelige tider.

Bolle med sjampinjongsuppe. Foto.

Bruksområde

Sopp skal ikke spises rå, og all sopp skal gjennom varmebehandling før bruk. De kan brukes både stekt, kokt eller i wok. Sopp er god i supper, sauser, gryteretter, omeletter og i stuinger. Bruksområdet varierer avhengig av sort.

Ikke skyll soppen i vann før bruk. Bruk heller en liten børste eller kniv om det er jord på den.

Kvalitetskrav

Kvalitetskrava til sopp er avhengig av den enkelte sorten, men som hovedregel skal soppen være hel og saftig og fri for mørke flekker og trykkskader. Hos sjampinjongvariantene bør hatten være lukket. Hatt og stilk skal henge sammen. Soppen skal være saftspent og ha en sortstypisk form. Viltvoksende sopp skal være fri for småkryp.

Næringsinnhold

Sopp inneholder B-vitaminer og en del mineraler og sporstoffer.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Sopp