Hopp til innhold

Fagstoff

Bær

Bær er rett og slett små og store smaksbomber i alle regnbuens farger! De trenger lite forberedelser før de spises. Bare skyll dem i kaldt vann, så er de klare for servering.
Friske bær i en haug. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Alle bær trenger å stå kaldt, men bør bli temperert før servering. Da får de en mye bedre og kraftigere smak og aroma.

Bruksområde

Bær kan spises naturelle alene eller sammen med andre bær og frukter til is eller andre desserter. Vi kan også bruke bær som pynt på bløtkaker eller sammen med andre bær i pai. De er deilig også som fyll i bløtkaker eller rullekaker.

Ostekake med bær. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

I beit for rød saus? Jordbær eller bringebær kan kjøres med en stavmikser til en svært god bærsaus.

Med enkle midler kan vi også gjøre bærene om til delikat konfekt: Smelt mørk eller hvit sjokolade over vannbad. Dypp jordbær halvveis i, og la sjokoladen stivne før servering.

Bær egner seg godt til både safting, sylting og til gele. Bær gir også god smak på fromasjer og kremer.

Næringsinnhold

Frukt, bær og grønnsaker er viktige i det daglige kostholdet fordi de inneholder mye vitaminer, mineraler og fiber, men samtidig gir de lite fett og energi. Det betyr at frukt, bær og grønnsaker tilfører kroppen mange verdifulle næringsstoffer som vi har behov for, uten å samtidig tilføre mye energi og fett som vi generelt sett får for mye av i kostholdet vårt.

Sosial- og helsedirektoratet anbefaler oss å spise «5 om dagen». Halvparten av mengden bør være frukt og bær. 1–2 dl bær tilsvarer en porsjon.

Antioksidanter – kroppens antirustbehandling

I det siste har det vært spesielt stor oppmerksomhet rundt antioksidanter. Dette er naturlige stoffer som kroppen lager selv, eller som vi får i oss fra frukt, grønnsaker, bær og nøtter.

Kurver med bær. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Antioksidantene har funksjoner som først og fremst er knyttet til kroppens forsvarsmekanismer, der de blant annet uskadeliggjør kreftframkallende og celleødeleggende stoffer (såkalte frie radikaler) og reparerer skader som er forårsaket av disse. I tillegg vil noen antioksidanter forhindre at fettet i overflaten av cellene våre harskner. Dette gjør at cellen er motstandsdyktig mot stoffer som ellers kunne ha trengt seg inn og skadet arvestoffet i cellekjernen.

Noen antioksidanter er vitaminer, andre er sporstoffer, og atter andre er såkalte flavonoider eller sterke fargestoffer. Av de mest aktive antioksidantene kan vi nevne vitamin C, vitamin E, betakaroten, lykopen i tomat, sporstoffet selen og Q10.

Enkelt sagt er antioksidanter en antirustbehandling for kroppen din!

Gå for de sterke fargene – jo sterkere farger, jo sunnere

En jente spiser en fruktsalat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Naturen er så finurlig innrettet at det ikke er én enkelt frukt eller grønnsak som er den ultimate sykdomsforebyggeren. Nei, det du skal etterstrebe, er å spise variert. Kombiner en rekke ulike grønnsaker, frukter og bær, og du får det beste forsvaret mot blant annet hjertesykdom, kreft og for tidlig aldring. Bær er sunt, antakeligvis mye sunnere enn vi har vært klar over. De er stappfulle av antioksidanter. Vil du holde deg sunn og frisk, bør du spise massevis av frukt, bær og grønnsaker og særlig dem med sterke farger!

Det er nemlig slik at det finnes massevis av antioksidanter i disse fargene. Blåbær inneholder stoffet antocyanidiner som gir den fine fargen og beskytter mot mikroorganismer. De er med andre ord plantenes eget immunforsvar. Det fantastiske er at disse viktige egenskapene overføres til kroppen etter at vi har spist bærene. Det fører til at vi får i oss effektive antioksidanter som igjen er en viktig beskyttelse mot utvikling av kreft og hjerte- og karsykdommer.

Vi kan holde oss friske og antakelig yngre ved å spise rikelig med bær. Med denne kunnskapen er det kanskje ikke så dumt å øke inntaket av frukt og bær?

CC BY-SASkrevet av Bama og Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 28.04.2020

Læringsressurser

Tilberedning av frukt og bær