Hopp til innhold
Fagartikkel

Jusing

Vi er anbefalt å spise minst fem og helst åtte porsjoner med frukt, bær og grønnsaker hver dag. Inntil et halvt glass jus (fruktjus eller grønnsaksjus) kan være fint som variasjon og inngå som en av de anbefalte porsjonene hver dag.

Hva er jusing?

Jusing vil si at man tar diverse frukt og grønnsaker i en jusmaskin eller sentrifuge og presser slik at man står igjen med råsaften fra frukten eller grønnsakene. Vi kan lage jus av nesten alle typer frukt og grønnsaker. De fleste kan puttes i maskinen med skallet på, husk derfor å vaske all frukt og grønnsaker først. Kutt opp i passende biter og kjør gjennom maskinen. Vi kan lage jusen av én enkelt frukt eller grønnsak, eller vi kan bruke ei blanding. Det finnes mange gode oppskrifter på blandede juser av ulike slag. Bare fantasien setter grenser for hvilke kombinasjoner som kan prøves. Vi kan tilsette urter, frø, nøtter og bær for mer variasjon.

Ulike typer jus

Det finnes mange ulike typer jus på markedet, og disse har mange ulike navn og betegnelser.

Jus

Jus er ren råsaft presset fra frukt eller grønnsaker. Den er ikke tilsatt sukker eller andre tilsetningsstoffer. Den er gjerne pasteurisert for å vare lenger. Jus kan være laget fra konsentrat. Dersom jusen er framstilt av kun én type frukt eller grønnsak, skal den kalles ved sortens navn og endinga ‑jus/‑juice, for eksempel appelsinjus eller eplejuice.

Most

Most er bare et annet navn for jus, og det er i utgangspunktet ikke noen forskjell mellom en jus og en most. Most brukes ofte om den råsaften vi får fra epler, pærer, druer og bær som kan brukes til vinproduksjon.

Nektar

Nektar er laget av mindre mengder jus som blandes ut med vann og blir tilsatt sukker, altså en slags ferdigblandet fruktsaft.

Cloudy juice

Dette er en jus som ikke er blitt filtrert, noe som gir en litt fyldigere og mildere smak.

Ferskpresset jus

At en jus er ferskpresset, betyr at den er ubehandlet, og ingenting er fjernet eller tilsatt. Denne jusen er vanligvis laget på stedet og har kort holdbarhet.

Jus fra konsentrat

Jus fra konsentrat betyr at frukten presses, og vannet fjernes. Den konsentrerte jusen blir så transportert før den tilsettes vann tilsvarende det som ble fjernet, og jusen tappes på kartong. Denne jusen er ofte billigere enn annen jus fordi den tar mindre plass ved frakt når vannet er fjernet.

Næringsstoffer i jus

Når man juser frukt eller grønnsaker, blir ofte fruktkjøttet kastet, og dermed vil noen av næringsstoffene gå tapt. Jus inneholder mindre fiber enn hel frukt og grønt og gir ikke samme metthetsfølelse. Av hensyn til energibalanse og risiko for overvekt anbefales det generelt å velge frukt framfor fruktjus. Grønnsaksjus inneholder ofte mindre kalorier enn fruktjus. Jus er syrligere enn hel frukt og bør derfor ikke drikkes for ofte med tanke på tannhelsa. Hel frukt og grønnsaker bør i hovedsak spises, men inntil et halvt glass jus (1 dl) kan være fint som variasjon for å få i seg den anbefalte daglige mengden.

Skrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 13.11.2024