Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Akt og scene

Et skuespill består vanligvis av en eller flere akter. Aktene er igjen delt opp i scener.

FooterHeaderIconFooter iconLK20FooterHeaderIconFooter iconLK06
Scene fra Ibsens drama "Et dukkehjem". Foto.

En ny person entrer rommet, og en ny scene begynner! Her fra ei oppsetning av Ibsens drama "Et dukkehjem".

Akt

Handlinga i et drama er vanligvis delt opp i akter og scener. Overgangen fra en akt til en annen markerer et større skille i handlinga, for eksempel overgangen fra natt til dag eller fra ett sted til et annet. Vi kan si at aktene fungerer som kapitlene i dramaet. Tradisjonelt har skuespill hatt fem eller tre akter, men i vår tid har alt fra en til fem akter blitt vanlig. Aktskiftet markeres med teppefall.

Scene

En akt består av en rekke scener. Scenen er den minste handlingsenheten i dramaet. Den omfatter en sammenhengende dialog eller monolog uten skifte i tid eller rom. Sceneskifter skjer vanligvis ved at en ny person kommer inn på scenen, eller ved at noen forlater den. Også et lysskifte kan markere et sceneskifte.

Sceneteppet i operahuset i Oslo. Foto.

Effektfullt teppefall! Sceneteppet er en viktig del av teatersalen, også estetisk sett. Da Oslo skulle få nytt operahus i Bjørvika, blei det lyst ut en konkurranse om nytt sceneteppe. Det var den amerikanske kunstneren Pae White som vant, med verket "Metafoil". Du kan se teppet i bakgrunnen.

Sist oppdatert 25.10.2018
Skrevet av Tone Elisabeth Grundvig og Marion Federl

Læringsressurser

Dramatisk diktning