Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Verpehønas skjebne

Med egg på kjøkkenet kan vi trylle fram de herligste matretter. Men tenker du noen gang over hvordan høna som har lagt egget, har hatt det? Og hva skjer egentlig med høna når hun er blitt for gammel til å legge egg?
En person holder en høne i den ene hånden og et egg i den andre. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave 1: Undersøk ulike hønsehold

  1. Undersøk forskjellene på de ulike formene for hønsehold vi har i Norge i dag: burhøns, frittgående og økologisk hønsehold.

  2. Etter dine undersøkelser, hvilke hønsehold mener du gir best dyrevelferd for hønene?

  3. Hvordan er regelverket for burhøns i Norge i dag? Hva har ført til endringene?

  4. Vil det du har funnet ut, ha noen innvirkning på hvilke egg du kjøper neste gang du er i butikken? Hvorfor / hvorfor ikke?

Oppgave 2: Refleksjonsoppgaver

Før var det slik at høner som var for gamle til eggproduksjon, ble slaktet og spist til middag. Nå blir ikke hønene lenger til mat, men til avfall. Se "FBI redder høna" og reflekter sammen i klassen.

  1. Med en økende befolkning i verden og et voksende behov for mat – kan vi forsvare at kjøtt fra tre millioner verpehøner hvert år blir til avfall istedenfor mat?

  2. I kjølvannet av NRK-dokumentaren "FBI redder høna" fra 2017 ble det et stort engasjement rundt bruken av hønsekjøttet, og industrien svarte med å produsere noen få produkter laget av høns. Imidlertid solgte de så lite at de forsvant fra markedet igjen. Hva kan være grunnen til at så få forbrukere er interessert i å kjøpe og bruke hønsekjøtt?

  3. Er det næringen eller forbrukerne som har skylden for at hønene blir til avfall istedenfor mat?

  4. Er dere vant til å spise hønsekjøtt hjemmefra? I hva slags retter har dere eventuelt fått servert høne?

Oppgave 3: Finn oppskrifter og lag mat med hønsekjøtt

  1. Bruk kokebøker og nettet til å finne oppskrifter med hønsekjøtt.

  2. Fordel rettene i klassen og produser maten på kjøkkenet.

  3. Smak på rettene dere har laget. Hva synes dere om hønsekjøttet? Er det en ressurs verdt å ta vare på?

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 18.02.2022

Læringsressurser

Etikk og arbeidsmoral