Hopp til innhold

Fagstoff

Sud-Ouest (sørvest), Midi (Languedoc-Roussillion), Provence og Korsika

I vindistriktene i Sud-Ouest har vinbøndene tradisjonelt orientert seg mot Bordeaux, og alle de klassiske bordeauxdruene dyrkes.

Sud-Ouest (sørvest)

Vinkart over Frankrike. Illustrasjon.

Ved foten av Pyreneene i det sørvestre hjørnet av Frankrike ligger flere spredte vindistrikter som går under samlebetegnelsen Sud-Ouest. Her har vinbøndene tradisjonelt orientert seg mot Bordeaux, og alle de klassiske bordeauxdruene dyrkes. De mest kjente appellasjonene er Bergerac, Chaors, Côte de Duras og Madrian. Vin fra Côte du Marmandais er godt kjent hos oss. Disse vinene minner mye om Bordeaux-vin, men er noe mykere og lettere.

Midi (Languedoc-Roussillon)

Området Midi, som strekker seg fra grensen mot Spania, langs Middelhavskysten til Montpellier, produserer mer enn en tredjedel av all fransk vin. Området blir også kalt "verdens største vingård". Dette er territoriet til bordvin og landvin (vin de table og vin de pays). Ca. en tredjedel av vinproduksjonen går til destillasjon.

Provence

Området Provence strekker seg fra utløpet av elven Rhône til grensen mot Italia og er mest kjent for sin Rosé de Provence. Denne rosévinen er frisk med tydelig fruktsmak og har nesten en oransje glød. Selv om rosévinen dominerer, produseres det etter hvert en del rødvin.

Korsika

På denne øya, hvor Napoleon ble født, produseres det hovedsakelig rødvin med rett til betegnelsen vin de pays med fellesnavnet "L'Île de Beauté" (skjønnhetens øy). Selv om klassifiseringen er lav, er mange av vinene høyt anerkjente.

Vinmark nær havet på Korsika. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 11.05.2021

Læringsressurser

Vinområder i Frankrike