Hopp til innhold

Fagstoff

Chablis

I Chablis produseres det nesten utelukkende hvite viner av chardonnay-druen. Vinene er tørre med fyldig smak med preg av sitrus og kraftig blomsterlignende bouquet.

Chablis

Kart over vinområdet Chablis i Frankrike. Foto.

Området Chablis er det nordvestligste i Burgund. Chablis har vanskelige klimatiske forhold, og avkastningene kan variere mye både i kvalitet og kvantitet. Det produseres nesten utelukkende hvite viner av chardonnay-druen. Vinene er tørre med fyldig smak med preg av sitrus og kraftig blomsterlignende bouquet.

Fire hovedgrupper av Chablis-vin

  • Chablis Grand Cru er de beste. De kommer fra sju vinmarker som ligger i sørvendte skråninger nordøst for byen Chablis. Vinen er den kraftigste og den mest lagringsdyktige.
  • Chablis Premier Cru er de nest beste, og de kommer fra elleve vinmarker rundt byen Chablis. Sammenlignet med grand cru-vinene er de noe lettere og har noe mer begrenset holdbarhet.
  • Chablis er den tredje på rangstigen. De kan ha store kvalitetsmessige variasjoner og er best når de er 2–3 år.
  • Petit Chablis står nederst på rangstigen og lages vesentlig i distriktets ytterkant.

Vinene fra Chablis egner seg godt til finere retter av fisk og skalldyr (hummer) og til kaviar, løyrom og lodderogn.

CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 11.05.2021

Læringsressurser

Vinområder i Frankrike