Mitose – vanlig celledeling
Når én celle deler seg og blir til to helt identiske celler
Ved vanlig celledeling vil én celle, gjerne kalt "morcellen", dele seg og danne to nye "datterceller". De to nye cellene vil da være identiske med morcellen og inneholde det samme arvestoffet.
Encellede og flercellede organismer
Encellede organismer formerer seg ved vanlig celledeling og produserer på den måten nye avkom. Hos en flercellet organisme foregår mitose til enhver tid i hele kroppen og gjennom hele livet. De nye cellene som dannes, skal gi vekst og erstatte celler som er skadet eller utslitt.
Det er spesielt høy aktivitet av mitose på fosterstadiet til en organisme. Den befruktede cellen er avhengig av utallige celledelinger for å kunne vokse og utvikle seg fra en zygote til en fullverdig organisme som består av ulike celletyper, vev og organer.
Delingsfasen ved mitose
Når cellen har oppnådd riktig størrelse, og det genetiske arvestoffet er korrekt kopiert ved DNA-replikasjon, gjør cellen seg klar for delingsfasen: mitose.
Mitose er en nøye kontrollert prosess der cellen gjennomgår fem ulike faser:
profase
prometafase
metafase
anafase
telofase
Mitose steg for steg
Illustrasjonene er forenklet og inkluderer bare fire søsterkromatider. I virkeligheten har alle cellene 46 søsterkromatider som trekkes fra hverandre, slik at hver celle ender opp med 46 enkle kromosomer.
Tenk over
Hva skjer med cellene når en organisme vokser?
Hva er hensikten med mitose?