Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Oppgaver om strømforsyning

Les fagartikkelen om strømforsyning, og svar på disse oppgavene.
Svart boks lagd av metall, med vifte på den ene siden og kontakt for å koble til strøm på en annen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgaver

 1. Søk på nettet etter kalkulatorer for beregning av strømforsyning. Er det noen kalkulatorer du synes er bedre enn de andre? Hvorfor?
 2. Søk på nettet og finn ut hva som skjer hvis strømforsyningen er for svak for maskinen den skal brukes i.
 3. Hvilke spenninger leverer en ATX-strømforsyning?
 4. En strømforsyning til en bærbar PC kan gjerne være på 45–90 watt. Det er mye lavere enn de fleste strømforsyninger til stasjonære datamaskiner. Hvorfor tror du at det er slik?
 5. Noen strømforsyninger er mer effektive enn andre. Hva er kravene i de forskjellige 80 Plus-kategoriene?
 6. Hva er fordelen ved å ha en mer effektiv strømforsyning og generelt lavere strømforbruk?
 7. Tenk deg at du har en 80 Plus Bronze-strømforsyning på 600 watt og i gjennomsnitt bruker 300 watt strøm fra vegguttaket. Hvor mange watt må du regne med at forsvinner som varme i strømforsyningen?

Ekstraoppgaver

 1. Ledningene som kommer ut av strømforsyningen og går til de ulike komponentene, har ofte forskjellige farger. Hvilke farger brukes til de forskjellige spenningene?
 2. Søk på nettet og finn to strømforsyninger som leverer like mange watt, men har forskjellig 80 Plus-merking. Ta utgangspunkt i antall timer du selv bruker datamaskin hver dag, og dagens strømpris. Gå ut fra at du bruker 50 % av strømmen som strømforsyningen maksimalt kan levere. Hvor lang tid ville det ta før du hadde tjent inn det en dyrere strømforsyning med bedre utnyttelse koster, på grunn av lavere strømforbruk?
 3. Strømforsyninger har som oftest vifter som lager noe støy. Søk på nettet og gi eksempler på strømforsyninger som bråker og er stillegående. Hvor mye støy lager de sammenlignet med andre støykilder du møter i hverdagen?
 4. Hvordan kommuniserer en ATX-strømforsyning med hovedkortet for at strømforsyningen skal vite når den skal skru seg helt på?

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 19.08.2020

Læringsressurser

Datamaskinens komponenter