Hopp til innhold

Fagartikkel

Kontakter på ATX-strømforsyninger

ATX-standarden spesifiserer hvilke hovedkortstørrelser og strømkontakter som brukes inne i datamaskinen. Standarden har blitt revidert flere ganger. Eldre kontakter har blitt bygd ut med flere pinner, og nye typer kontakter har kommet til.

LK20
Fem forskjellige kontakter som brukes for å levere strøm inne i datamaskinen. Foto.

I stasjonære datamaskiner bruker vi hovedsakelig ATX-kontaktene som er omtalt i denne artikkelen. I bærbare datamaskiner, små stasjonære datamaskiner og servere bruker vi ofte andre kontakter.

Kontaktene har en kombinasjon av firkantede og halvrunde pinner. Dette gjør at det bare skal være mulig å sette inn kontaktene i riktig retning. De er ofte også merket med navn.

24-pinners kontakt (20 + 4) for hovedkort

Flat hann-kontakt som har 2 rader med 12 pinner på hver. Foto.

ATX-strømforsyninger leverer strøm til hovedkortet hovedsakelig gjennom en 24-pinners kontakt.

Hovedkortet bruker mye av strømmen i datamaskinen. Det leverer også strøm videre til enheter som er tilkoblet via PCIe og USB. Hovedkortet er derfor koblet til strømforsyningen med en 24-pinners kontakt og vanligvis også en ekstrakontakt (EPS12V) som leverer 12 volt ekstra og har 8 pinner.

Hann-kontakt bestående av 2 rader med 12 pinner. Et stykke med 4 pinner er koblet fra resten av kontakten. Dermed får hovedkontakten 20 pinner. Foto.

Noen 24-pinners kontakter kan deles slik at vi får en 20-pinners kontakt som kan brukes til gamle hovedkort.

En 24-pinners kontakt leverer flere strømspenninger (3,3 volt, 5 volt og 12 volt). 4 av pinnene brukes til nødvendig kommunikasjon mellom hovedkortet og strømforsyningen.

Gamle hovedkort brukte 20-pinners kontakt i stedet for 24-pinners kontakt til strømforsyning. På enkelte strømforsyninger er det mulig å dele en kontakt med 24 pinner slik at du kan bruke den som en 20-pinners kontakt.

8-pinners kontakt (4 + 4) for hovedkort (EPS12V)

Hann-kontakt som har 2 rader med 4 pinner i hver. Den har dessuten en plastbit som låser kontakten på plass i holderen. Foto.

EPS12V-kontakten gir 12 volt ekstra strøm til hovedkortet og brukes i de fleste stasjonære datamaskiner.

Hovedkortet i stasjonære datamaskiner krever ofte ekstra strøm fra strømforsyningen. Til dette har vi EPS12V-kontakten. Det er en 8-pinners kontakt som leverer 12 volt strøm. Denne kontakten kan ofte deles for å fungere med eldre hovedkort der ekstrakontakten for strøm har 4 pinner.

Når man bygger sin egen datamaskin, er det en vanlig feil å glemme å koble til denne kontakten. Men uten denne vil ikke datamaskinen starte.

4-pinners Molex-kontakt

En hann-kontakt med 4 pinner på 1 rad. Foto.

4-pinners Molex-kontakter ble tidligere brukt til harddisker og DVD-spillere i datamaskiner.

Dette er en gammel kontakttype som ble brukt for å levere 12 volt og 5 volt til harddisker, DVD-spillere og annet utstyr inne i datamaskinen.

4-pinners Molex er i dag lite brukt, men de fleste strømforsyninger leveres ennå med noen av disse kontaktene. SATA 15-pinners strømkontakt er i ferd med å ta over for denne kontakten.

SATA 15-pinners strømkontakt

Smal og lang hann-kontakt med 15 pinner i en fordypning. Foto.

SATA 15-pinners strømkontakt brukes på mange moderne harddisker.

Denne kontakttypen brukes for å levere 12 volt og 5 volt til harddisker og DVD-spillere. Den har i stor grad tatt over for 4-pinners Molex, siden den er mye smalere og dermed passer til tynne SSD-er og harddisker i bærbare datamaskiner.


8-pinners (6 + 2) PCIe-strømkontakt

Hann-kontakt som har 2 rader med 4 pinner. Foto.

Mange skjermkort trenger mer strøm enn det som leveres via PCI Express-porten på hovedkortet. Da brukes denne ekstrakontakten.

Kraftige skjermkort trenger ofte mye mer strøm enn det PCI Express-kontakten på hovedkortet kan levere. Da brukes det en 8-pinners PCIe-kontakt. Denne leverer 12 volt strøm.

8-pinners PCIe-kontakt der 2 av pinnene er løsnet og ligger ved siden av kontakten med 6 pinner. Foto.

6-pinners kontakt brukes på svakere skjermkort og i kombinasjon med en 8-pinners kontakt på kraftige skjermkort.

Ofte kan en slik 8-pinners kontakt deles slik at man får en 6-pinners og en 2-pinners kontakt. Kontakten med 6 pinner kan da brukes på enkelte svakere skjermkort eller i kombinasjon med en 8-pinners kontakt på de kraftigste skjermkortene.

Sist oppdatert 05.08.2020
Skrevet av Tron Bårdgård

Læringsressurser

Datamaskinens komponenter