Hopp til innhold
Læringssti

Du er nå inne i en læringssti:
Wireline utstyr og operasjon

Fagartikkel

Brønnintervensjon med kabel

Kabeloperasjoner brukes til fisking, vedlikeholdsoppdrag, logging eller installasjon av utstyr i en brønn. Til en kabeloperasjon kreves det et overflateutstyr som inkluderer barrierer, og en kabel med verktøystreng. På dekk er det viktig å passe på sine kolleger, slik at de ikke blir skadet.

Kabeloperasjoner

Kabeloperasjoner brukes for vedlikehold, fiskejobber og for å logge letebrønner og produksjons- og injeksjonsbrønner. Kabeloperasjoner bidrar til vedlikehold og økt produksjon av olje og gass fra brønnene på norsk sokkel.

Typiske operasjoner der det brukes kabel som arbeidsstreng er:

I borefasen

  • sementlogging
  • logging av reservoarformasjon
  • fisking etter utstyr som er mistet i brønnen

I produksjons- og injeksjonsperioden

  • perforering av kortere intervall
  • vedlikehold av kompletteringsutstyr og produksjonrør
  • installasjon av pakninger og plugger
  • åpne og lukke

    sliding sleeve

  • sette og trekke gassløft-ventiler
  • erstatte DHSV

I avslutningsfasen

  • sette og trekke plugger

Kabeloperasjoner omtales som wire line-operasjoner og kan utføres enten med flettet mekanisk kabel, flettet elektrisk kabel eller glatt kabel (slick line). Det er typen operasjon som avgjør hvilken kabeltype som trengs.

Glatt kabel (slick line) brukes til enkle, lette operasjoner, mens flettet stålkabel (braided wire) brukes ved tyngre jobber, og flettet elektrisk kabel (electric wire) brukes når kommunikasjon via elektrisk kabel til overflaten er nødvendig under operasjonen.

På kabelen festes kabelhodet og spesialverktøy. Dette senkes ned i brønnen til det dypet der operasjonen skal utføres.

På toppen av brønnen, ved brønnhodeluken, monteres en overgang til brønnen. Det er inngangen for kabelen og verktøystrengen til brønnen.

Opprigget består av trykktette rør og barriere-elementer. Utstyret kan settes sammen i ulike kombinasjoner. Det bestemmes av brønnstatus, hvilken jobb som skal utføres, hvilken kabel som er valgt og trykket i brønnen.

Opprigget festes i en mast, et stillas eller i boretårnet. Det tar typisk 1–2 dager å rigge opp utstyret. Opprigget kan være 30 m høyt og går gjennom flere dekk.

Til å kjøre kabelutstyret og sikre brønnen brukes kjørevinsjen, grease injector og krafttilførsel (HPU). Dette leveres i konteinere som rigges rett ved brønnhodelukene.

Barrierene i levende brønner under kabeloperasjoner

I en komplettert brønn (produksjons- og injeksjonsbrønner) må ventilene i ventiltreet (sekundærbarriere) og nedihulls-sikkerhetsventil (DHSV) (primærbarriere) stå i åpen posisjon under kabeloperasjonen. For å erstatte disse barrierene monteres det barrierer i wireline-opprigget. Disse skal holde brønntrykket under kontroll.

Opprigget monteres på toppen av ventiltreet, slik at kabelen med verktøystrengen kan føres ned i brønnen gjennom serviceventilen (swab valve).

Tetning rundt kabelen

Primærbarrieren som brukes for slick line, er gummipakninger. Pakningene tetter rundt slick line i en pakkboks (stuffing box). Pakkboksen er montert øverst i opprigget.

Gummipakninger kan ikke tette godt nok rundt en flettet kabel, og brønntrykk vil kunne passere forbi. Derfor har flettet kabel en lukket tetningsboks (grease injection head) med pakninger rundt kabelen (flow tubes). Trykksatt fett (grease), pumpes inn i grease injection head og tetter mellom pakningene. Trykket i grease-systemet må holdes høyere enn brønnhodetrykket for å utgjøre en primærbarriere. Også grease injection head er plassert øverst i opprigget.

BOP for kabel

Den sekundære barrieren i opprigget er en wireline-BOP, som er plassert rett over ventiltreet. En slickline-BOP kan bestå av en tetteventil og en kutteventil. En BOP for flettet kabel krever minimum tre ventiler, og BOP-en må ha et trykksatt grease-system mellom to av ventilene for å utgjøre en barriere.

Mellom primær- og sekundærbarrieren monteres det trykktette rør. Når opprigget er satt sammen, må det trykktestes. Opprigget testes hver gang det kobles på ventiltreet, når verktøystrengen er montert på kabelen, og når det har vært åpnet under operasjonen.

Planlegging og sikkerhet

Det er viktig å ha god kjennskap til kompletteringsutstyret i brønnen. Med dette menes hvilket utstyr som er installert, dypene det står på, hvilken tilstand utstyret er i, og om det har vært problemer under tidligere kabeloperasjoner. Det utarbeides et program til operasjonen. Programmet beskriver oppdraget og inkluderer skisser over barrierene og den eksisterende kompletteringen i brønnen.

Under opprigg av wireline-utstyret er det ofte nødvendig å jobbe i høyden. Det brukes da et ridebelte (manrider). For å bruke ridebelter må operatørene ta et kurs der de lærer om bruken, signalgivning og kameratsjekk.

Under operasjonen må kabeloperatøren ha fri sikt fram til opprigget, slik at han kan stanse alle bevegelser som kan medføre skade på personell eller utstyr.

Kabeloperatørene arbeider i nærområdet til brønnen der kabeloperasjoner utføres. Derfor er de eksponert for ulike situasjoner som kan oppstå. Dette kan for eksempel være lekkasje av hydrokarbon, brann og eksplosjon. Denne risikoen setter høye krav til barrierer, altså systemer og utstyr som skal være på plass for å beskytte personell, innretning og miljø.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Børge Harestad. Rettighetshaver: Cerpus AS
Sist faglig oppdatert 29.06.2018