Hopp til innhold

Fagstoff

Normer for inngåtte avtaler

Hver gang vi inngår avtaler, påtar vi oss visse forpliktelser som kundene forventer at vi innfrir. Her lærer du litt om hvilke forpliktelser transportøren påtar seg gjennom transportavtaler, og hvilke forpliktelser en vareselger påtar seg gjennom en kjøpsavtale.
Sjåfør triller bruskasser fra lastebil. foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Masseavtale

Når en busspassasjer kjøper en bussbillett, inngår passasjeren en avtale om transport med busselskapet. Det er umulig å lage nye avtaler for hver passasjer som kjøper billett. Busselskapene inngår derfor avtaler som vi kaller masseavtaler, og billetten er beviset på at en masseavtale er inngått. Vilkårene i slike masseavtaler går fram av busselskapenes transportvilkår.

Bussjåfør

Arne er bussjåfør og må alltid være presis etter gjeldende tidstabell. Står det i tidstabellen at ruteavgangen er klokka 09.00, må Arne kjøre klokka 09.00 – ikke 08.55 eller 09.05.

Fraktavtale

Når en godskunde kjøper frakt, inngås det en fraktavtale. Vilkårene for slike avtaler finner vi i veifraktloven.

Godssjåfør

Hans er godssjåfør og må alltid oppfylle fraktavtalene som er inngått. Står det i avtalen at han skal levere gods klokka 09.00 pluss–minus 15 minutter, må han levere godset i tidsintervallet fra klokka 08.45 til klokka 09.15, verken før eller seinere.

Kjøpsavtale

Når en kunde bestiller varer hos en selger, lager selgeren en kjøpsavtale. Vilkårene ved kjøpsavtaler går fram av kjøpsloven.

Logistikkoperatør

Kari er logistikkoperatør og arbeider på et grossistlager. Når Kari plukker ordrer, må hun alltid plukke riktig vare og levere nøyaktig det som er bestilt, ikke et annet tilnærmet likt produkt hvis lageret ikke har den varen kunden har bestilt.

CC BY-SASkrevet av Gunnar Ottesen. Rettighetshaver: NKI Forlaget
Sist faglig oppdatert 13.12.2018

Læringsressurser

Yrkesetikk