Hopp til innhold

Fagstoff

Alkohol og arbeidsliv

Alkohol kan være svært avhengighetsskapende. Hvis du drikker mye og ofte, kan alkoholen skade kroppens indre organer og svekke evnen til å fungere i yrkeslivet, sosialt, fysisk og psykisk.
Bartender tapper grønn væske fra kran i tappetårn. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Alkohol er et lovlig rusmiddel i Norge. Det er det vanligste rusmiddelet som er i bruk, og vi ser også at alkohol er det som har flest personlige og sosiale konsekvenser.

Alkoholens effekt

Alkohol har en dempende og bedøvende effekt på kroppen. Hos den som drikker for mye alkohol, kan dømmekraften, hukommelsen og evnen til å konsentrere seg svekkes. Personen kan få store humørsvingninger og endre personlighet.

Det er viktig å være oppmerksom på at det ofte er store individuelle forskjeller i hvordan folk blir påvirket av alkoholen. Disse forskjellene har sammenheng med alkoholkonsentrasjonen i blodet. Alkoholen suges opp i blodet via magesekken og tarmene, og ruseffekten inntreffer etter cirka 20 minutter. På den tida er alkoholen fraktet rundt i kroppen via blodet til cellene.

Det er knyttet en betydelig helserisiko til et stort alkoholinntak. Det øker blant annet risikoen for enkelte former for kreft og leversykdommer. Det er også en fare for høyt blodtrykk og hjerneslag.

Mengden av alkohol i blodet regnes i promille. 1 promille tilsvarer 1 gram alkohol per liter blod. Hvor mye man drikker, hva man drikker, og om en drikker alkohol på tom mage, avgjør promillen.

I Norge er promillegrensa for å kjøre bil 0,2. Ved promille på mellom 1 og 2 blir man ofte ustø, sløv og får vanskeligheter med å snakke og holde seg våken. Det er også vanskelig å ta vare på seg selv med en så høy promille. Ved svært høy promille kan pustesenteret i hjernen lammes. En alkoholkonsentrasjon på omkring 3 promille eller høyere kan være dødelig.

Sosiale sammenhenger uten alkohol

Dersom du veldig ofte drikker alkohol når du møter venner, kan det være en idé å finne på noe annet. Det er bra å bryte ut av et mønster der alkohol er sentralt. Foreslå en tur på et klatresenter, kino eller en tur ut i marka. Mekking på moped, motorsykkel eller bil er en kjekk venneaktivitet. Biljard og bowling er også veldig sosialt.

Til ettertanke

  • Hvilket kompetansemål i læreplanen din sier at du skal lære om alkohol?

  • Hva tror du er årsaken til at dette kompetansemålet står i din læreplan?

CC BY-SASkrevet av Sissel Paaske. Rettighetshaver: Amendor
Sist faglig oppdatert 22.04.2021

Læringsressurser

Kosthold og helse