Lydopptak
En profesjonell lydopptaker har vanligvis en innebygget stereomikrofon, det vil si to mikrofoner plassert vinkelrett på hverandre, en for høyre og en for venstre kanal, som gir et opptak med litt ulik lydkarakter på de to sidene. Dette høres tydelig om du tar opp en person som går forbi fra høyre til venstre.
Opptakeren har muligheter for å justere lydstyrken på vei inn i opptakeren (gain), og dette er viktig for å få optimal lyd. Den har også minnekort for lagring av lydfilene, og den har volumjustering for hodetelefoner, som du bør bruke under opptak for å høre at du tar opp god lyd.
I et intervju er det også mulig å bruke en håndholdt mikrofon til intervjueren og for eksempel en mikrofonmygg på intervjuobjektet. Opptaket vi gjør, inneholder da to lydspor som kan mikses sammen etterpå i et lydredigeringsprogram.
Moderne mobiltelefoner og nettbrett har en opptaksfunksjon som gjør det mulig å ta opp lyd. Det fins flere apper som passer til dette formålet. Selv journalister bruker av og til denne teknologien ved opptak av intervjuer og reportasjer i profesjonell sammenheng.
Fordelen med mobiltelefonen som lydopptaker er at den har du alltid med deg. Men ulempen er at den innebygde mikrofonen kan ha dårlig kvalitet. Kvaliteten øker betraktelig dersom du har mulighet til å koble en ekstern mikrofon til telefonen.
Redigeringsmulighetene på smarttelefoner kan også være begrenset. Om ikke filformatet er kompatibelt med redigeringsprogrammet ditt, må du spille det over til programmet via en opptaker eller et lydkort. GarageBand for iPad har bedre redigeringsverktøy og mange artige muligheter innen musikklaging.
Du har sikkert mange ganger irritert deg over at du ikke får med deg alle replikkene i en film eller en TV-serie på grunn av dårlig lyd. Når du gjør opptak av en scene eller et intervju, må du sørge for at lyden fra stemmene blir så optimal som mulig. Alle andre lyder kan du jo legge på som egne lydspor i etterkant.
God lyd er avhengig av at riktig mengde lyd blir tatt opp. Derfor må du stille inn lydnivå på kameraet i forhold til hvor høy eller lav opptakslyden er. Dersom lyden blir for høy, kan den bli overstyrt eller sprengt og høres forvrengt ut.