Hopp til innhold

Fagstoff

Lastsikringsbrosjyre

Her finner du en miniguide for lastsikring som gir deg praktiske instruksjoner for sikring av last i tråd med standarden NS-EN 12195, Lastsikring på kjøretøy – Sikkerhet.
Lastebil med sikret gods på planet. Nedenfor står teksten "lastsikring ved vegtransport". Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

I lastsikringsbrosjyren finner du tabeller over friksjon og forskjellige surremetoder som overfalls-, grime-, loop- og direktesurring. Ved å bruke tabellene kan du regne ut antall surringer du må bruke for å sikre lasten din. Heftet er et sammendrag av relevante regler og metoder etter EU-standarden.

Tanken er at denne miniguiden skal være et hjelpemiddel som gir en kjapp oversikt over de aktuelle tallverdiene og reglene du trenger å forholde deg til ved lastsikring. Last den gjerne ned til pc-en og mobilen din, så har du den lett tilgjengelig når du trenger den.

Hvordan presentere lastsikringsbrosjyren?

Åpne fila, trykk på de tre prikkene øverst i høyre hjørne og velg "presenter". Da får du opp ei og ei side for enklere å kunne presentere på storskjerm for klassen.

Filer

Nå har du hatt en gjennomgang av lastsikringsbrosjyren og kan teste hva du har fått med deg. Sørg for å ha brosjyren tilgjengelig før du begynner på oppgavene.

Oppgave 1: Fyll inn riktig svar i teksten

Trykk på illustrasjonen/bildet i spørsmålet hvis du ønsker et større bilde.

Oppgave 2: Svar på spørsmålene.

Du kan eksportere svarene til din datamaskin, og besvarelsen kan da benyttes som vurdering for lærer og/eller for å gå tilbake og repetere spørsmål og svar for deg selv.


Kilde

Standard Norge. (2011). Lastsikring på kjøretøy – Sikkerhet – Del 1: Beregning av surringskrefter (NS-EN 12195-1:2010).

CC BY-NCSkrevet av Mette Broen og Norges Lastebileier-Forbund. Rettighetshaver: Norges Lastebileier-Forbund
Sist faglig oppdatert 24.01.2023

Læringsressurser

Lasting og lossing