Hopp til innhold

Fagstoff

Respirasjonssystemets oppbygning

Utvekslingen av oksygen og karbondioksid mellom kroppens celler og omgivelsene kalles respirasjon. Disse gassene skal transporteres inn og ut, og de trenger derfor et transportsystem. Dette systemet består av nesen og munnen, luftrøret og lungene og alt dette til sammen kalles respirasjonssystemet.

Oppbygning

Respirasjon er utveksling av oksygen og karbondioksid, og for at gassene skal kunne transporteres inn og ut, trenger de et transportsystem. Luften transporteres til lungene gjennom et rørsystem, luftveiene, som deles inn i de øvre og de nedre luftveiene.

Øvre luftveier

De øvre luftveiene består av nesehulen, munnhulen, svelget og strupehodet.
I nesen og nesehulen blir luften renset, fuktet og varmet opp før den passerer videre gjennom svelget. Luftrør og spiserør skiller lag i strupen. Når vi svelger, vil strupelokket dekke over luftrøret slik at mat og drikke ikke kommer inn i luftveiene.

Nedre luftveier

De nedre luftveiene består av luftrøret og lungene.

Luftrøret

Luftrøret er bygget opp av hesteskoformede bruskringer som forsterker og holder luftrøret åpent. Innsiden er kledd med slimhinneceller med flimmerhår som blant annet hjelper med å transportere støv og partikler opp til svelget slik at vi kan kvitte oss med det ved å hoste.

Lungene

Bronkioler og alveoler som ser ut som små blærer i klaser. Illustrasjon.

Luftrøret deler seg i to hovedbronkier som går inn i høyre og venstre lunge. Der forgrener hovedbronkiene seg i mindre og mindre luftrør som kalles bronkioler.

Bronkiolene står i forbindelse med små lungeblærer, alveoler, som minner om drueklaser. Lungene inneholder til sammen 300 millioner alveoler som utgjør en overflate tilsvarende størrelsen på en tennisbane. I tillegg til den store overflaten er det kort avstand mellom alveolene og omkringliggende kapillærer. Dette gir grunnlag for en effektiv gassutveksling.

Lungene ligger i brysthulen og er beskyttet av brystkassen. De er omgitt av en dobbel bindevevshinne. Mellom hinnene er det væske som fungerer som glidemiddel ved bevegelse. Den innerste hinnen er fast bundet til lungeoverflaten, mens den ytterste hinnen er bundet til innsiden av brystveggen.

CC BY-SASkrevet av Tone Pedersen Rangul og Kristin Bøhle.
Sist faglig oppdatert 29.05.2020

Læringsressurser

Respirasjonssystemet