Stille inn, starte og stoppe maskinen
Før du kan starte å bearbeide arbeidsemnet, må du gjøre noen grunnleggende programmeringer. Du har som oftest et G-kodeprogram som skal kjøres for å produsere delen, men det er også nødvendig å gi CNC-maskinen informasjon om arbeidsemnet ditt – for eksempel hvor langt det er, hvilken diameter det har, og hvor du vil sette programnullpunkt. Du må også sjekke at verktøyet du har valgt i programmet, stemmer med det verktøyet som står i maskinen.
Før du starter dreiebenken, må du definere maskinnullpunktet slik at maskinen vet hvor den skal starte å jobbe.
Nullpunktene forteller CNC-dreiebenken hvor langt utstikk arbeidsemnet har, hvor kjoksen er plassert og hvor stor diameter arbeidsemnet har.
De fleste CNC-styrte dreiebenker har et verktøymagasin som inneholder mange ulike verktøy, for eksempel faste dreiestål, faste bor og roterende verktøy som freseverktøy.
Det er veldig viktig at verktøyene i de ulike posisjonene i verktøymagasinet stemmer med de verktøyene du benytter i programmet. Hvis de ikke gjør det, kan det være enklere å endre programmet enn å flytte om på verktøyene i magasinet.
Du må også kontrollere at de ulike verktøyene er programmert riktig i maskinens datasystem. Hvis noen har bytta ut verktøy og gjort en dårlig justeringsjobb, kommer du til få et dårlig resultat. I verste fall vil verktøyet, arbeidsemnet og kjoksen kollidere.
Når du programmerer, må du vite hvilke verktøy som er tilgjengelige i dreiebenken, hvilket materiale du skal jobbe med, og hvor stort arbeidsemnet er. Disse talla og verktøy må du legge inn i programmet om du ønsker å få et korrekt resultat og vil unngå kollisjoner eller andre skader.
For å starte en CNC-styrt dreiebenk må alle verneinnretningene stå i riktig posisjon, og du må velge et program. Du kan programmere direkte på maskinen eller legge inn et ferdig program som du har utvikla, enten ved manuell programmering eller ved automatisk programmering fra ei tegning.
Det finnes også CNC-styrte dreiebenker som kan betjenes manuelt. På disse kan du dreie ved å betjene knapper og hjul på betjeningspanelet. Hvis du gjør dette, må du være spesielt forsiktig. Du kjenner nemlig ikke hvor stor motstand dreiestålet har mot arbeidsemnet, fordi det er elektriske motorer som beveger verktøyet.
Når du har festa arbeidsemnet, programmert nullpunkter, sjekka verktøyene i verktøymagasinet, lagt inn et program og sjekka verneinnretningene, er du klar til å starte maskinen.
De fleste dreiebenker må du aktivere ved å trykke på en startknapp som kobler inn motoren og starter programmet. Alle CNC-styrte dreiebenker har en bryter som lar deg justere hvor fort maskinen skal kjøre de operasjonene du har programmert. Hastigheten vises oftest som en verdi på en skala fra 0 til 100 %.
Når du skal kjøre et program for første gang, er det viktig at du vrir denne bryteren ned til null og øker gradvis mens du overvåker om maskinen beveger seg slik du har programmert. Det er viktig at du overvåker hele programmet. Du må stå klar til å avbryte programmet med nødstopp eller ved å justere ned hastigheten til 0 % hvis du oppdager unormale bevegelser, unormale lyder eller feil valg av verktøy.
En CNC-styrt dreiebenk stopper automatisk etter at den har gjennomført hele programmet. Da begynner den grønne lampa å lyse. Enkelte maskiner har et lite lydsignal som markerer at programmet er avslutta.
Nå kan du åpne verneskjermen og løsne arbeidsstykket ved å åpne kjoksen manuelt eller med fotpedal. Skal du lage flere like deler, kan du feste et nytt arbeidsemne og kjøre programmet på nytt. Du vet da at programmet fungerer som forventa.
Svar på kontrollspørsmåla. Til hvert spørsmål kan det finnes flere rette svaralternativer.