Nødstopp og verneinnretninger
Ei platesaks er utstyrt med et betjeningspanel, nødstopp og ulike verneinnretninger som du må kjenne til. Du må også ta en funksjonstest av disse innretningene før du tar i bruk platesaksa.
Klikk på symbolene i bildet for å lese om de ulike komponentene og funksjonene – eller les fagteksten nedenfor.
Hovedstrømbryter
Hovedstrømbryteren er vanligvis montert på maskinens betjeningspanel.
Hovedstrømbryteren har som oppgave å koble til og fra strøm til maskinen. For at du skal kunne starte maskinen, må denne stå i «ON»- eller «1»-posisjon. Når du skal ta pause eller avslutter arbeidet for dagen, er det viktig at du slår av hovedstrømbryteren, slik at uvedkommende ikke kan starte maskinen.
Hvis du skal utføre vedlikehold, justere kniver eller gjøre andre justeringer, må du også passe på at hovedstrømbryteren er slått av, slik at maskinen ikke kan starte og sette deg eller andre i fare.
Hvis du skal gjennomføre mer omfattende arbeid, må du låse av hovedstrømbryteren med en hengelås. Dette kalles en barrikade og er en sikring for å hindre at andre personer skrur på hovedstrømbryteren mens du jobber på eller inne i maskinen.
Nødstopp
Platesaksa er vanligvis utstyrt med to nødstoppbrytere. Den ene nødstoppbryteren er plassert på betjeningspanelet, mens den andre er montert på et stativ sammen med fotpedalen. Nødstoppbryteren skal være montert slik at den er enkel å se og enkel å betjene hvis det oppstår en nødssituasjon.
Når nødstoppbryteren trykkes inn, bryter den strømmen til platesaksas motor slik at motoren stopper.
Før du tar i bruk platesaksa, må du alltid sjekke at nødstoppbryteren fungerer, ved å starte maskinen og trykke inn nødstoppbryteren. Platesaksa skal da stoppe.
Du åpner nødstoppbryteren igjen ved å vri bryteren lett til høyre, slik at den spretter ut.
Betjeningspanel
Før du tar i bruk platesaksa, må du sette deg inn i justeringsmulighetene som er på betjeningspanelet.
Platesaksa har dessuten begrensinger for hvor tykke plater den kan kappe i de ulike materialene. Det er viktig at du ikke overbelaster maskinen ved å prøve å kappe tykkere plater enn det som er oppgitt som maksimal tykkelse. Overbelastning kan medføre skade på både maskinen og folk rundt, ved for eksempel at deler knekker av og skader deg eller andre.
Verneinnretninger
De fleste nyere platesakser har verneinnretninger på baksida av maskinen.
Hvis du åpner vernedekselet som er på baksida av maskinen, brytes strømmen til motoren slik at motoren stopper. Dette skal sikre at ingen kan få hendene sine inn i platesaksas kappemekanisme og skjæreegger.
Det kan dessuten finnes en optisk verneinnretning som bryter strømmen til motoren hvis du beveger deg i området bak platesaksa mens den er i drift.
Det er viktig at du sjekker at disse verneinnretningene fungerer, før du tar i bruk maskinen.
Fotpedal
Platesaksa betjenes med en fotpedal, siden du som oftest bruker begge hendene til å holde plata du skal kappe, stabil.
De fleste platesakser har en fotpedal med ei innebygd verneinnretning, der du må trykke foten helt inn over fotpedalen for å løse ut ei sperreinnretning før du får trykt ned pedalen og aktivert platesaksa. Hvis du skal bruke ei platesaks som er utstyrt med ei slik verneinnretning, er det viktig at du sjekker at innretninga fungerer som forventa, før du starter opp maskinen.
Når du skal kappe store plater, vil du måtte stå et stykke ut fra maskinen slik at du ikke rekker fram til betjeningspanelet. Stativet med fotpedalen er derfor flyttbart.
Før du tar i bruk platesaksa, må du alltid gjennomføre en funksjonstest av verneinnretningene. Alt av verneinnretninger må fungere.
Hvis nødstoppbryteren eller ei verneinnretning ikke fungerer slik den skal, kan du ikke bruke platesaksa. Ta kontakt med læreren din eller en annen ansvarlig person som kan sørge for at utstyret repareres.
Så lenge platesaksa er i ustand, må den være merka, eller hovedstrømbryteren må være stengt av med en barrikade. Det er viktig at ingen kan slå på maskinen og utsette seg for fare.
Svar på kontrollspørsmåla. Hver oppgave kan ha flere riktige svar.