Hopp til innhold

Fagstoff

Nødstopp og verneinnretninger

En søyleboremaskin er utstyrt med ulike verneinnretninger for å redusere risikoen for uhell og skader. Her får du et innblikk i disse verneinnretningene og andre viktige komponenter.

Nødstopp og verneinnretninger

En søyleboremaskin har flere ulike verneinnretningene du må kjenne til. Du må også ta en funksjonstest av disse innretningene før du tar i bruk søyleboremaskinen.

Klikk på symbolene i bildet for å lese om de ulike komponentene og funksjonene – eller les fagteksten.

Nødstopp

Søyleboremaskinen skal ha minimum én nødstoppbryter, som er rød med gul bakgrunn. Nødstoppbryteren skal være montert slik at den er enkel å se og enkel å betjene hvis det oppstår en nødssituasjon.

Når nødstoppbryteren trykkes inn, bryter den strømmen til søyleboremaskinens motor slik at motoren stopper.

Før du tar i bruk søyleboremaskinen, må du alltid sjekke at nødstoppbryteren fungerer, ved å starte maskinen og trykke inn nødstoppbryteren. Søyleboremaskinen skal da stoppe.

Du åpner nødstoppbryteren igjen ved å vri bryteren lett til høyre, slik at den spretter ut.

Strømbryter

En søyleboremaskin har vanligvis ikke en tradisjonell hovedstrømbryter, men en på-bryter som er plassert sammen med nødstoppbryteren. Denne knappen slår på strømmen til søyleboremaskinen.

For å slå av strømmen bruker du nødstoppbryteren.

Bryter for rotasjonsretning

Du velger hvilken vei spindelen skal rotere, ved å bruke bryteren for rotasjonsretning. Du kan også velge to ulike hastigheter i hver retning ved å vri bryteren til trinn 1 eller 2.

Verneskjerm

Verneskjermen har to funksjoner.

Skjermen beskytter deg mot spon og andre deler som kan løsne under boring.

Verneskjermen har også en sikkerhetsfunksjon. Den er nemlig koblet til en bryter som bryter strømmen til motoren hvis den ikke er i riktig posisjon eller åpnes under boring. Skjermen fungerer da på samme måte som en nødstoppbryter.

Arbeidsbord

På arbeidsbordet spenner du fast arbeidsemnet. Du kan feste arbeidsemnet på flere måter, men det mest vanlige er å skru fast ei maskinstikke som du bruker til å spenne fast arbeidsemnet.

Arbeidsbordet kan justeres både i høyden og sideveis. Noen arbeidsbord kan også ha sleider til å justere arbeidsbordets posisjon.

Matespak

Du flytter boret manuelt opp og ned i Z-aksen ved å rotere matespaken. Dette kalles borets mating.

Det er viktig at du ikke bruker mer kraft ved boring enn hva maskinens turtall, boret og arbeidsemnet tillater. Bruk verkstedhåndboka for å finne riktig matehastighet.

Spak for høydejustering

Du kan justere høyden på søyleboremaskinens girbokshus ved å bruke spaken for høydejustering.

Dette kan være nødvendig i tilfeller der det ikke er nok å bare justere arbeidsbordet, f.eks. hvis du skal bore i spesielle gjenstander eller store maskindeler som ikke får plass på arbeidsbordet.

Denne spaken er koblet sammen med en låsespak som du må løsne før justering og feste igjen etterpå for å sikre stabiliteten.

Girvelger

Ved hjelp av girvelgerne justerer du spindelens turtall. Turtallet du skal bruke, er avhengig av hvilket materiale du skal bore i, borets dimensjon og borets materialtype.

Riktig turtall finner du ved å se i verkstedhåndboka. Deretter stiller du inn girvelgerne ut fra tabellen på søyleboremaskinen, som viser deg hvilket turtall du får ved de ulike posisjonene for girvelgerne.

Hvis du ikke klarer å stille inn det nøyaktige turtallet som står i verkstedhåndboka, velger du det turtallet som er nærmest, men lavere. Du må ikke velge et turtall som er høyere enn det du kommer fram til ut fra verkstedhåndboka.

Endestopp

Søyleboremaskinen kan være utstyrt med en endestoppregulering, der du ser hvor langt du beveger boret i Z-aksen.

Du kan som oftest også sette fysiske begrensinger for hvor lang bevegelse du tillater i Z-retningen. Dette kan være nyttig hvis du skal bore mange hull som skal ha samme dybde.

Funksjonstest før bruk

  • Før du tar i bruk søyleboremaskinen, må du alltid gjennomføre en funksjonstest av verneinnretningene. Alt av verneinnretninger må fungere.

  • Hvis nødstoppbryteren eller ei verneinnretning ikke fungerer slik den skal, kan du ikke bruke søyleboremaskinen. Ta kontakt med læreren din eller en annen ansvarlig person som kan sørge for at utstyret repareres.

  • Så lenge søyleboremaskinen er i ustand, må den være merka, eller hovedstrømbryteren må være stengt av med en hengelås eller barrikade. Det er viktig at ingen kan slå på maskinen og utsette seg for fare. 

Relatert innhold

Få en oversikt over de viktigste risikomomentene ved bruk av en søyleboremaskin.

CC BY-SASkrevet av Roger Rosmo.
Sist faglig oppdatert 05.10.2023

Læringsressurser

Dokumentert sikkerhetsopplæring for søyleboremaskin