Krav til brannvernarbeid
For å kunne utføre sikkerhetsarbeid på en god nok måte må vi kjenne til hvilke verdier vi skal beskytte, og hva vi skal beskytte dem mot. Når det er brann vi skal beskytte mot, vil den høyeste verdien alltid være menneskeliv.
Alt sikkerhetsarbeid må være forankret i risikovurderinger. I en risikovurdering ser vi på hvilke krav som stilles til virksomheten vi skal beskytte, og hva konsekvensene kan bli dersom vi ikke oppfyller kravene.
Forebyggende brannvernarbeid
Hold deg alltid orientert om
- rømningsveier
- slokkeutstyr (plassering/type/bruk)
- håndmeldere for brann
- spesielle branninstrukser
- tekniske brannverntiltak
Daglig brannvernarbeid
Se etter mulige brannårsaker og varsle ved avvik, for eksempel
- skade på elektrisk utstyr
- brannskader på inventar
- skade på brannvarslingsanlegg
- skader på slokkemidler
- slokkemidler som er fjernet eller sperret inne
- brentlukt
sikringer som går
Ikke sperr rømningsveier.
Ikke legg noe over ovner eller andre elektriske installasjoner.
Å følge relevante lover med tilhørende forskrifter er en viktig prioritering for enhver bedrift. Det finnes flere lover og forskrifter som dekker ulike typer arbeidsplasser. For å sikre at vi som bedrift oppfyller de kravene som gjelder for oss, må vi følge opp brannvernarbeidet på en systematisk måte. Det er også viktig å være klar over at krav til brannvernarbeidet finnes flere steder enn i lovverket.
Krav til dokumentasjon av brannsikkerhet
Det stilles strenge krav til dokumentasjon av brannsikkerhet, og spesielle krav stilles til særskilte brannobjekter. Kravene vil variere fra bygg til bygg. Krav til dokumentasjon kan blant annet omfatte
plantegninger
oversikt over rømningsveier
tekniske og fysiske tiltak
oversikt over vedlikeholdsrutiner
internkontroller
opplæring
øvelser
øvrige kontroller og servicer knyttet til brannsikkerhet
Å ha en branninstruks for ansatte er et lovkrav. Hensikten med en branninstruks er å redusere både sannsynligheten for og konsekvensene av branntilløp.
Alle ansatte i bedriften skal ha opplæring i brannsikkerheten på bygget der de jobber. Deltidsansatte skal ha informasjon om det samme.
Forsikringsselskapene krever at vi følger loven, men i tillegg stiller de selv ofte strengere krav enn loven gjør. En bedrift som bare følger lovteksten og ikke ser på hvilke krav forsikringsselskapet stiller, risikerer å ikke få utbetalt hele forsikringssummen dersom noe skjer.
Hvis vi som bedrift både følger lover og forskrifter og oppfyller forsikringsselskapets krav, så tilfredsstiller vi vel alle krav? Ikke nødvendigvis. Hva med leverandørene våre? Kan de stille krav til bedriften som kunde? Ja. En leverandør kan for eksempel si at garantien for at varmeovnen deres er trygg å bruke, bare gjelder dersom vi oppfyller kravene til renhold, vedlikehold og bruk.
Også bedriftens kunder kan stille krav til brannsikkerheten. For eksempel kan store firmaer stille visse krav til HMS-arbeidet ved et hotell for at de skal velge hotellet som fast overnattingssted for sine ansatte.
Til slutt har vi bedriftens egne internkrav til sikkerhet.
Vi må altså ha kontroll over krav fra
- lover og forskrifter
- forsikringsselskaper
- leverandører
- kunder
bedriften selv (interne krav)
Relatert innhold
Øvelse i å finne fram i nyttige nettsider og dokumenter som kan benyttes i brannvernarbeidet.