Hopp til innhold

Fagstoff

Spenningsrekka – hvem gir fra seg elektroner lettest?

Det at mange metaller ikke finnes i ren form i naturen, skyldes at de fleste metaller har lett for å gi fra seg elektroner og reagere med andre stoffer. Spenningsrekken viser metallene ordnet i rekkefølge etter sin evne til å gi fra seg elektroner.
Gull, sølv og kobber smeltet sammen til en klump. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Metaller reagerer lett med andre stoffer

Forskjellige stoffer har ulik evne til å gi fra seg elektroner. Som en tommelfingerregel kan vi si at stoffene som står til venstre i periodesystemet, har lettere for å gi fra seg elektroner enn stoffene til høyre. Kunnskap om ulike stoffers evne til å ta imot eller gi fra seg elektroner er nyttig i mange sammenhenger, for eksempel for å lage batterier.

Edle metaller står nederst i spenningsrekken

Spenningsrekken viser metallene ordnet i rekkefølge etter sin evne til å gi fra seg elektroner. Her er noen metaller og hydrogen ordnet etter minkende evne til å gi fra seg elektroner.

Dess lenger oppe i spenningsrekka metallet står, jo lettere oksideres det (gir det fra seg elektroner). De metallene som oksideres lett, kalles .
De som står nederst, holder seg best i metallform og kalles edle metaller. Det er en gradvis overgang mellom uedle metaller øverst og edle metaller nederst i spenningsrekka.

Gull og sølv finner vi i naturen som rene metaller. Uedle metaller som kalium, kalsium, magnesium og aluminium forekommer ikke som rene metaller i naturen. De finnes bare i ioneform (oksidert form) i forbindelser med andre grunnstoffer.

Forståelsen av mange korrosjonsproblemer bygger på kunnskapen om metallenes spenningsrekke.

Oppgave

Bruk spenningsrekka under til å forutsi hva som skjer hvis for eksempel jern-metall (Fe) og kobber-ioner (Cu2+) kommer i kontakt med hverandre. Trodde du rett?

CC BY-SASkrevet av Nils H. Fløttre. Rettighetshaver: NKI Forlaget
Sist faglig oppdatert 16.11.2022

Læringsressurser

Korrosjon og overflatebehandling