Betongarbeideren
Betongfaget er et ungt fag. Vi har bygd betongkonstruksjoner i cirka 100 år i Norge. I betongfaget bygger vi fundamenter, vegger, tak, gulv, bjelker, søyler, bruer, tuneller, demninger og støttemurer i betong. Alt som har med betong som byggemateriale å gjøre, er knyttet til betongfaget.
Utviklingen i faget har vært stor, og mye av arbeidet er i dag forenklet ved hjelp av kraner og annet transportutstyr. Mye av forskalingsarbeidet består i å montere og demontere elementer som blir satt sammen som byggesett. Ferdige elementer for vegger, gulv og søyler blir oftere brukt, og armeringen kommer gjerne til byggeplassen ferdig sammensatt.
Alt dette fører til behov for en fleksibel og dyktig fagarbeider som både mestrer arbeid med de nøyaktige detaljene og kan dirigere tunge løft av kraner og transportutstyr.
Betongfagarbeideren
Betongfagarbeideren lager forskaling/form i trematerialer til betongen, hen legger inn armering/jernstenger, hen støper og bearbeider den ferske betongen på byggeplassen.
Det er også betongfagarbeideren som lager betongelementer på fabrikk og monterer disse på byggeplassen.
Faget er ofte delt opp i operasjoner som nevnt under. Det er vanlig at en betongfagarbeider spesialiserer seg innenfor et felt, som for eksempel forskalingssnekker eller jernbinder.
Arbeidsoppgaver
- forskale
- armere
- støpe
- pusse
- montere
Jobbe ute
Mesteparten av arbeidet gjøres utendørs hele året, så det er en fordel at du liker å være ute. Bygging av betongkonstruksjoner skjer over hele landet, både i og utenfor bebodde strøk, så det er store muligheter til å oppleve alle deler av vårt langstrakte land gjennom jobben.
Samarbeid og HMS
I en byggeprosess må du ha evne til å samarbeide. Mange av dagens byggeplasser er kompliserte og tekniske. Derfor er det viktig å ta hensyn til de andre yrkesgruppene, slik at alle parter får gjort en så god jobb som mulig. HMS (helse, miljø og sikkerhet) er, og vil alltid være, et område vi må prioritere høyt. Ingen ønsker at noen skal bli skadet, eller i ytterste konsekvens dø, på en byggeplass. Alle må derfor være sitt eget verneombud. I tillegg til å passe på deg selv bør du se til at alle andre følger reglene som gjelder for godt helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.
På nettsiden utdanning.no kan du lese mer om betongfaget.
Video om betongarbeid og intervju med en lærling i faget. (Youtube.com)