Hva er helse, miljø og sikkerhet (HMS)?
I Norge er helse, miljø og sikkerhet (HMS) sentralt for å skape et godt og sikkert arbeidsmiljø.
Arbeidsmiljøet er summen av de fysiske, psykiske, sosiale og organisatoriske forholdene på en arbeidsplass. Kravene til HMS-arbeidet skal sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon.
Tenk over
Hva slags arbeidsmiljøutfordringer kan finnes innen kokk- og servitørfagene?
De som driver serverings- og overnattingssteder, har ansvar for sikkerheten til ansatte og gjester, og må sørge for at det ikke skjer skader på omgivelsene. Det er derfor viktig at bedriften har et ordentlig HMS-system som har kartlagt risikoen for farer, og beskriver hva som må gjøres hvis det oppstår farlige situasjoner.
Arbeidstilsynet anbefaler å følge disse trinnene når bedriften skal utarbeide et system for å følge opp helse, miljø og sikkerhet:
- Arbeidsgiveren har ansvaret for HMS, men det er viktig å samarbeide med arbeidstakerne.
- Skaff en oversikt over hvilke lover og forskrifter som er aktuelle for bedriften.
- Skaff en oversikt over hvilke sikkerhetsrutiner for opplæring, brannøvelser, bruk av verneutstyr og så videre som allerede finnes i bedriften.
Kartlegg bedriften med tanke på risiko. En enkel risikoanalyse består av tre enkle spørsmål:
Hva kan gå galt?
Hva kan vi gjøre for å forhindre det?
Hvordan kan vi redusere konsekvensene hvis det likevel skulle skje?
- Lag på bakgrunn av kartleggingen en handlingsplan som viser hva som skal gjøres, hvem som skal gjøre det, og når det skal være gjort.
Arbeidstilsynet skal kontrollere at bedriften overholder HMS-bestemmelsene. De tar stikkprøver og kommer på tilsynsbesøk eller foretar en mer omfattende gjennomgang av hele HMS-systemet i bedriften. Ved brudd på regelverket kan myndighetene gi bedriften pålegg om å rette opp forholdet innen en viss frist. Bedriften kan også måtte betale dagbøter inntil forholdet er rettet opp.
I alvorlige tilfeller kan det også bli snakk om forurensningsgebyr og politianmeldelser. Mange kunder og leverandører stiller krav til HMS. Gode HMS-rutiner kan også ha betydning for forsikringspremien, mens mangelfulle rutiner kan føre til problemer med forsikringsoppgjør hvis det oppstår skader.
Arbeidstilsynet. (u.å.). Internkontroll – systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet. Hentet 16. mars 2022 fra https://www.arbeidstilsynet.no/hms/internkontroll/