Hopp til innhold
Læringssti

Du er nå inne i en læringssti:
Brennvidde og fokus

Fagartikkel

Fokus

Å fokusere betyr å skarpstille slik at du få de delene av motivet som du ønsker å framheve, til å framstå klart og tydelig. De fleste kameraer har en autofokus-funksjon som gjør denne jobben for deg. Men de beste bildene får du dersom du lærer deg å fokusere manuelt.

Autofokus

De fleste digitale speilreflekskameraene har en autofokus-funksjon som gjør jobben for deg. Alt du trenger å gjøre da, er å trykke utløserknappen på kameraet halvveis ned og holde den der. Kameraet vil muligens gi lyd eller et lys i søkeren som bekrefter fokuseringen. Deretter er det bare å trykke hele veien ned på utløseren for å fange bildet.

Autofokusfunksjonen kan bli lurt både av andre motiver som er i bevegelse i bakgrunnen, og av vanskelige lysforhold. Husk at kameraet ikke vet hva du vil ta bilde av! I slike tilfeller kan det være bedre å bruke manuell fokusering, eller låse fast fokusområder i bildet.

Fokuspunkter

Kameraer fra ulike produsenter har forskjellig antall fokuspunkter. Fokuspunktene er små firkanter som vises når du kikker på motivet ditt gjennom okularet («kikkehullet») eller på skjermen bak på kamerahuset. Disse firkantene kommer selvsagt ikke med på bildet du fotograferer, de er kun en del av bildeinformasjonen som vises på skjermen din. Fokuspunktene brukes til å velge hvor på bildeflaten du ønsker å skarpstille. Den midterste firkanten er som regel forhåndsvalgt, men du kan fritt velge andre fokuspunkter om du ønsker å legge fokus mer mot venstre eller høyre i bildet.

Du kan låse fast et område av motivet som du vil skal være helt i fokus. Det kan være spesielt nyttig når motivet er i bevegelse.

Filmklipp: Fokusering og fokuspunkter

Fokus og fokuspunkt. Video: Tom Knudsen / CC BY-SA 4.0

Manuell fokusering

Å fokusere er ikke det samme som å bruke zoom på objektivet. Dersom du vil fokusere manuelt, må du huske på å slå av autofokus-funksjonen (AF) og bruke fokus-ringen (1), ikke zoom-ringen (3) på objektivet.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Christina Listanco Einmo og Tom Knudsen.
Sist faglig oppdatert 07.03.2017