Hopp til innhold

Fagstoff

Slik får du slettet uønsket informasjon

Dersom noen har publisert eller delt bilder, filmer eller annet om deg uten lov, kan du følge disse rådene.
Jenter på fest i en bar. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Råd om hva du kan gjøre

 1. Kontakt personen som har delt informasjonen
  Vet du hvem som har lagt ut de uønskede opplysningene om deg? Ta kontakt med vedkommende og be om at opplysningene fjernes. Få gjerne hjelp av foresatte eller andre voksenpersoner.

 2. Kontakt de som eier nettstedet
  Dersom du ikke vet hvem som har lagt ut opplysningene, eller de ikke vil høre på deg, kan du kontakte nettstedet (domenet) der opplysningene er publisert. For å finne ut hvem som eier et norsk domene, kan du gå inn på den norske whois-databasen.

 3. Kontakt noen som kan hjelpe
  Slettmeg.no gir råd og hjelp til fjerning av uønsket informasjon på nettet. De har mange gode veiledninger og sletteguider til hvordan du kan gå fram for å fjerne informasjon selv på ulike nettsteder og applikasjoner.

 4. Ta kontakt med Datatilsynet
  Dersom du har prøvd alt ovenfor, men den som har publisert informasjonen om deg, ikke vil fjerne den likevel, kan du ta kontakt med Datatilsynet. Legg da ved den eventuelle skriftlige korrespondansen du har med den eller dem som har publisert noe om deg.
 5. Konfliktrådet
  Konfliktrådet kan også hjelpe deg med å løse fastlåste konflikter, enten det dreier seg om lovbrudd eller sivile konflikter. De tilrettelegger for møter der dere selv gjennom dialog kan finne fram til gode løsninger. Konfliktrådet er en gratis statlig tjeneste for alle i alle aldre. Ta kontakt med ditt lokale konfliktråd for mer informasjon om hvordan de kan hjelpe deg. Mange saker om netthets havner hos konfliktrådet.

 6. Kontakt politiet
  Dersom du mener at du er blitt utsatt for et straffbart forhold, bør du kontakte politiet. Ta skjermbilder og dokumenter hvem som har delt, og hvor og når det er delt. Ta kontakt med politiet ved å ringe 02800, eller møt opp på nærmeste politistasjon.

Relatert innhold

Teksten er levert av Datatilsynet

Datatilsynet. (2019, 9. september). Deling av bilder. Hentet fra https://www.datatilsynet.no/personvern-pa-ulike-omrader/internett-og-apper/bilder-pa-nett/

CC BY-SARettighetshaver: Datatilsynet
Sist faglig oppdatert 17.10.2019

Læringsressurser

Personvern