Njuike sisdollui
Dokumentára filbma

The Biggest Little Farm

De ble advart mot å prøve å drive en gård i harmoni med naturen. Likevel trosser John og Molly Chester advarslene og forvandler 80 hektar med død mark til fruktbar jord. Det koster dem blod, svette og tårer.

Om filmen

Matblogger Molly og naturfotograf John lever et urbant storbyliv i Los Angeles, USA. Etter å ha reddet hunden Todd fra en kvinne som hadde samlet 200 hunder ulovlig i huset sitt, gir paret et løfte til Todd om at deres hjem skal bli hundens siste.

Problemet er bare at Todd bjeffer konstant når paret er på jobb. Det blir så ille at husverten ber dem om å kvitte seg med hunden eller flytte ut. Til manges overraskelse flytter de fra byen til fordel for gårdslivet. De velger Todd, og 80 hektar med død mark en time utenfor storbyen.

Klimaet utfordrer landbruket

Med lite kunnskap om å drive en gård, får de hjelp av Alan York. York er ekspert på tradisjonelt landbruk. Han lærer dem alt han kan om jordbruk og biologisk mangfold. De skaper etter hvert et mikrokosmos, og på kort sikt kan det se ut som de kan leve i harmoni med naturen.

Men harmonien er skjør. Gode intensjoner beskytter ikke mot naturens forgjengelighet. Klimaet utfordrer, og jo mer frukter, jo flere skadedyr. Men i stedet for å utrydde skadedyr, skjønner paret etter hvert at alle skadedyr er nødvendige for at økosystemet skal bestå.

Klimadokumentar

Uten å nevne global oppvarming eller forurensning, klarer likevel The Biggest Little Farm å fremstå som en svært relevant klimadokumentar. Den viser hvordan det er mulig å gjenopprette skader på miljøet.

Uten å si det i klartekst, forsøker dokumentaren å oppfordre deg som ser filmen til refleksjon. For eksempel gjennom å tenke over hvilke små endringer du selv kan gjøre i ditt eget mikrokosmos.