Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Sjef over egen økonomi

Fágaartihkal

Lønn og skatt

Endelig har du fått deg en jobb og kan tjene egne penger. Da er det viktig at du sjekker lønnsslippen. Hvis du tjener over et bestemt beløp, må du betale skatt.

Lønn

Når du har fått en jobb, får du også lønn. Lønnen er avhengig av alder, erfaring, utdannelse og prestasjoner. Hvis du opplever å få for lite i lønn, kan du be om lønnssamtale med sjefen din.

Sammen med lønnen din vil du få en lønnsslipp. Lønnsslippen gir deg informasjon om hvor mye du får utbetalt i lønn, og hvor mye arbeidsgiveren din har trukket i skatt.

På lønnslippen vil du også se hvor mye feriepenger du har til gode. Du har rett til 10,2 % (12 % hvis du er organisert og har tariffavtale) av inntekten din i feriepenger. Disse pengene blir vanligvis utbetalt siste lønningsdag før ferie.

Viktige begreper på lønnsslippen
Bruttolønn:
Den avtalte lønnen din før skatt.
Skattetabell:
En tabell arbeidsgiveren bruker til å beregne hvor mye du skal betale i skatt.
Prosentkort:
I stedet for skattetabell kan arbeidsgiveren bruke et prosentkort for å beregne hvor mye du skal betale i skatt. Et prosentkort har en fast prosent som arbeidsgiveren trekker i skatt.
Forskuddstrekk:
De pengene arbeidsgiveren har trukket fra lønnen din i skatt.
Nettolønn:
Den avtalte lønnen din etter skatt. Det vil si de pengene du får utbetalt.
Feriepenger:
Dette viser hvor mye du har rett til i feriepenger. Du vil få utbetalt mellom 10 % og 12 % av den samlede inntekten din i feriepenger.

Skatt

Når du tjener penger, må du også betale skatt. Alle over 13 år må enten ha et frikort eller et skattekort hvis du har egen inntekt.

Skattekort:
Det er et elektronisk dokument som viser hvor mye arbeidsgiveren skal trekke i skatt. Det gjelder for ett kalenderår av gangen.
Frikort:
Det er en type skattekort som viser arbeidsgiveren at han eller hun ikke skal trekke skatt hvis du tjener under et bestemt beløp. I 2022 er dette beløpet 65 000 kroner.

Du bestiller skattekortet og frikortet på skatteetaten.no. Hvis du ikke leverer frikort eller skattekort til arbeidsgiveren din, vil han eller hun trekke 50 % i skatt.

Vanligvis må du alltid betale skatt av inntekten din, men det er noen unntak. Du trenger ikke betale skatt hvis

  • du tjener mindre enn beløpet på frikortet i løpet av ett år. Dette beløpet blir endret litt hvert år, og i 2022 var det på 65 000 kroner.
  • du tjener mindre enn 1000 kroner hos en arbeidsgiver
  • du tjener mindre enn 6000 kroner på arbeid i hjemmet til en person, hvis du for eksempel passer barna til naboen eller klipper plenen
  • du tjener mindre enn 10 000 kroner ved å jobbe for en skattefri organisasjon. Det kan for eksempel være frivillige organisasjoner som lokale idrettslag eller veldedige organisasjoner.
Šattai meattáhus olgguldas resursa vieččadettiin. Geahččal viežžat siiddu ođđasit.

Skattemelding

Hvert år får du en skattemelding fra skatteetaten. Det er en oversikt over inntekter, formue, gjeld, og hva du har betalt i skatt i løpet av det forrige året.

Det er viktig at du sjekker at alle beløpene på skattemeldingen er riktige. Du får skattemeldingen i løpet av mars/april, og fristen for å sjekke at alt stemmer, er 30. april.

På skattemeldingen kan du føre opp ulike fradrag som gjør at du betaler mindre skatt. Hvis du for eksempel sparer i Boligsparing for ungdom, kunne du i 2022 få et skattefradrag på opp til 5500 kroner.

Hvis du har betalt for lite i skatt i løpet av året, får du restskatt. Det vil si at du må betale inn det beløpet du skylder til skatteetaten. Hvis du derimot har betalt for mye i skatt, får du tilbake beløpet du har betalt for mye.

I videoen under har Skatteetaten fått med seg OnklP for å vise hvorfor det er viktig å sjekke at tallene i skattemeldingen er riktige. Kanskje du også kan få "more money back on the skætt"?

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Utføre småjobber

Du trenger ikke å ha eget firma for å kunne utføre småjobber. Du kan ta betalt for å hjelpe naboen eller andre helt lovlig og uten å betale skatt.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Karl Henrik Aanesen.
Maŋemusat ođastuvvon 2022-01-10