Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Antikken i Roma

Romerriket (fra 753 f.Kr. til 476 e.Kr.) har hatt stor innflytelse på dagens samfunn. Romerne bygget videre på greske tradisjoner, men fylte dem med nytt liv. Mens grekerne var interesserte i mennesket og dets verdi, ble romerne mer opptatt av å ha kontroll og makt.

I animasjonsfilmen under (tre minutter) får du høre om flere viktige hendelser fra Romerrikets vekst og fall.

Video: Arkikon / CC BY-SA 4.0

Romerriket

Romerne forbedret hæren ved å profesjonalisere den. Dette førte til at de seiret på slagmarka. Hæren bestod av yrkessoldater, og ikke jordeiere som måtte betale for egne våpen. Med en profesjonell hær bygget romerne et nytt verdensrike. Animasjonen under viser hvordan Romerriket vokste fra 510 f.Kr., og hvordan det ble delt og gikk under.

Veisystem

Roma ble et politisk maktsentrum for hele riket. Du kjenner kanskje det kjente ordtaket: "Alle veier fører til Rom"? Romerne bygget ut et fantastisk veisystem som ble avgjørende for hærens framdrift. Med en avstand på to–tre mil lå det skysstasjoner hvor rytter og hest kunne hvile. Viktige beskjeder nådde derfor fort fram, og en rytter kunne legge bak seg opp til ti mil på en dag.

Kulturelt mangfold

For de erobrede landområdene betød det å bli innlemmet i Romerriket bedre levestandard. Innbyggerne kunne hevde rett på beskyttelse og de samme rettighetene som romerne selv hadde, fordi de betalte skatt til imperiet.

Romerne forsto hvor viktig det var å respektere andre kulturer, og ikke minst sørge for at en fredelig provins ikke ville gjøre opprør. Romerriket blir derfor å regne som en smeltedigel. Det vil si at forskjellige kulturer og samfunnsgrupper "smelter sammen" og skaper en ny, unik kultur. Dette førte til blomstring innen politikk, kultur og kunst.

Kvinners stilling

Hvordan kvinner hadde det, var avhengig av sosial klasse. Kvinnene fra overklassen ble friere enn de hadde vært i det antikke Hellas. De kunne ferdes ute og ha sosial omgang med menn. Når de giftet seg, kunne de beholde og administrere sine egne penger og eiendeler. Dermed ble de mer uavhengige. Men de fikk ikke delta i politikk, det var mennenes domene.

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Kunst i det antikke Roma

Vi utforsker malerier, mosaikker, metallkunst, skulpturer og relieffer fra antikkens Roma. Kunstformene har hatt stor betydning for Europas kulturhistorie.

Fágaávdnasat
Romersk stilhistorie

Romersk arkitektur, interiør, kles- og hårmote i perioden fra 300 før vår tidsregning til år 400.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Lizann Mikkelsen Tapper.
Maŋemusat ođastuvvon 06/23/2024