Formelementer
Uansett hva du gir form til, må du kjenne til de grunnleggende formelementene. Du må kunne bruke og kombinere dem for å skape et formuttrykk. De grunnleggende elementene er:
- punkt
- linje
- flate
- form
Punkt
Punktet er det enkleste formelementet. Du kan oppleve det som en liten prikk etter tegneredskapen din på arket.
Setter vi flere punkter sammen, vil det dukke opp usynlige lenker som gjør at vi kan se mønstre.
Vi kan se for oss et midtpunkt selv om det ikke er synlig, for eksempel senteret i en sirkel eller i en komposisjon.
Linje
Ei linje kan vi tegne, men vi kan også se ei linje som vi føler oppstår mellom andre former. For eksempel vil flere punkter kunne danne ei linje.
Linjer kan ha forskjellig karakter. Geometriske linjer er rette eller stramt buede, slik vi kan konstruere dem ved hjelp av en linjal eller passer. Organiske linjer er myke og uregelmessige, slik vi kan møte dem i naturen.
En strek er alltid tegnet, den er konkret med en begynnelse og en slutt. Her har vi brukt geometriske og organiske streker i to komposisjoner. Husk at ei linje kan være det samme som en strek, men at linjer også kan oppstå i mellomrommene.
Flate
Når vi snakker om flate, snakker vi gjerne om overflata på noe. Ei flate er avgrenset. Flata er todimensjonal, men den kan være bøyd og følge en form.
Form
Gjenstander er tredimensjonale. En gjenstand kan du se fra alle sider. Formen på en gjenstand har et rominnhold, og dette kaller vi volum. Formen kan være massiv eller hul. En gjenstand kan også være satt sammen av flere former.
Guoskevaš sisdoallu
Mandala er en god øvelse i konsentrasjon og i å tegne ulike formelementer. Lag en mandala ved å gjenta samme formelement rundt et senter.