Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Profesjonelle nettverk

Profesjonelle nettverk er viktige møteplasser og en nøkkelressurs i enhver karriere eller bedrift. Nettverkene kan gi deg innsikt, muligheter og støtte som kan være avgjørende for din suksess.

Profesjonell og faglig utvikling

Relasjoner og kontakter som utvikles med andre fagfolk, bedrifter, organisasjoner eller enkeltpersoner i bransjer eller yrkesliv, kaller vi profesjonelle nettverk. Disse nettverkene kan bestå av kolleger, mentorer, forretningspartnere, kunder, leverandører, investorer og andre som kan bidra til karriereutvikling eller bedriftsvekst. Hensikten med profesjonelle nettverk er å utveksle informasjon, få tilgang til nye muligheter, få råd og støtte samt dele ressurser og erfaringer.

Det er tidkrevende å bygge nettverk, og det er like viktig å holde kontakten med de etablerte kontaktene som det er å etablere nye. Du kan vise interesse for arbeidsfeltet ditt ved å dele relevante artikler, stillingsutlysninger, eventar og arrangementer med nettverket ditt. Kanskje du hjelper andre med å finne en jobb? Bidra med det du kan, det kan du få igjen for selv også.

Hvis du som elev driver ungdomsbedrift, får du tilgang til nettverk gjennom Ungt Entreprenørskap. I tillegg er det å starte og drive ungdomsbedrift en god anledning til selv å arbeide med profesjonelle nettverk. Der kan du hente kompetansen du trenger for å utvikle bedriften, skaffe ressurser, veiledning og muligheter som kan hjelpe bedriften å vokse. Ungt Entreprenørskap tilbyr ulike arenaer der du kan bygge nettverk, som blant annet mentorordning og mesterskap.

Hovedfunksjoner ved profesjonelle nettverk

Informasjonsdeling
er tilgang til oppdatert informasjon om bransjen, markedsutviklinger, nye teknologier og beste praksis. Gjennom nettverket kan du lære av andres erfaringer og unngå vanlige fallgruver.
Karriereutvikling
er hjelp med å utvikle karrieren ved å åpne dører til jobbmuligheter, samarbeid og forfremmelser. Mange jobber og karrieremuligheter formidles gjennom personlige kontakter i stedet for tradisjonelle ansettelsesprosesser.
Mentorskap og veiledning
er når mentorer gir råd, veiledning og støtte. Mentorer kan hjelpe deg med å utvikle ferdighetene dine, sette mål og navigere gjennom utfordringer i karrieren.
Forretningsutvikling
er å utvikle forretningsmuligheter. Dette inkluderer å finne partnere, kunder, leverandører eller investorer som kan hjelpe bedriften din å vokse.
Samarbeid og partnerskap
innebærer å finne potensielle samarbeidspartnere for prosjekter, eller andre forretningsinitiativer. Samarbeid med andre bedrifter eller fagfolk kan føre til innovasjon og vekst.
Støtte og ressurser
gir deg emosjonell støtte, praktiske råd eller tilgang til ressurser som kan hjelpe deg med å håndtere utfordringer i arbeidslivet.

Hvordan bygge og vedlikeholde et profesjonelt nettverk?

  • Vær proaktiv
    Sørg for å delta på relevante bransjemøter, konferanser, workshops og nettverksarrangementer.

  • Bruk sosiale medier
    LinkedIn er en av de mest brukte plattformene for å bygge og vedlikeholde profesjonelle nettverk.

  • By på din egen kunnskap
    Del ekspertisen din og tilby å hjelpe andre. Dette skaper gjensidig nytte og styrker relasjonene.

  • Følg opp
    Hold kontakten med ditt nettverk gjennom jevnlige oppdateringer, møter eller meldinger.

  • Vær ærlig og autentisk
    Autentiske relasjoner er ofte de mest varige og fruktbare.

I filmen nedenfor kan du høre Jenny Skavlan, Eirik og Axel i Tise fortelle om hvordan de har brukt nettverkene sine for å etablere Tise.

Video: Cylinder Productions AS, Epidemic Sound / CC BY 4.0

Ledernettverk

I et ledernettverk kan du få faglig påfyll som leder gjennom erfaringsutveksling og ulike kurs. Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, er én av flere aktører som tilbyr nettverk for ledere.

Bransjenettverk

Medlemsorganisasjoner som Virke og NHO tilbyr medlemmene sine å bli med i ulike nettverk etter bransje. For eksempel har Virke blant annet et nettverk for salgsledelse, og NHO Service og Handel har ulike nettverk for bemanningsbransjen.

Det finnes også mange ulike frittstående bransjenettverk som bedrifter kan melde seg inn i, som for eksempel SRF (Salgs- og Reklameforeningen i Bergen).

Bransjenettverk arranger ulike kurs, samlinger og konferanser som medlemmene kan delta på. På denne måten kan man styrke sin egen faglige utvikling og kompetanse, samtidig som man videreutvikler bedriften sin.

Næringsklynger

En næringsklynge er et nettverk av små og store bedrifter, som oftest innen samme bransje. I noen klynger flytter bedriftene kontorene sine til ett kontorfellesskap, mens andre samarbeider uten å være samlokalisert. Innovasjon Norge er en aktør som starter opp nye klynger for å få fart på samarbeidsbaserte utviklingsprosjekter.

I en næringsklynge samarbeider bedriftene vanligvis tettere enn i et bransjenettverk. Næringsklynger består ofte av aktører fra ulike deler av bransjen, som for eksempel entreprenører, industri, offentlige aktører, forskning og utvikling. Ønsket er å styrke evnen til samarbeid og innovasjon.

Et eksempel på en næringsklynge er Eyde-klyngen i Agder. Visjonen deres er

å sikre tilvekst og konkurransedyktig norsk prosessindustri som opererer innenfor naturens tålegrense. I fellesskap streber vi etter at bedriftene skal gi positivt bidrag tilbake til samfunnet og naturen.

Andre former for klyngesamarbeid er hub og tenketank, også kalt tankesmie. Her samles bransjer og næringer i små fellesskap for å generere tankeprosesser om framtid og utvikling. Hub blir ofte brukt som et arbeidsfellesskap for oppstartsbedrifter.

Kilder

Ungt Entreprenørskap: https://www.ue.no/

Virke. Ledernettverk: https://www.virke.no/nettverk/

Salgs- og Reklameforeningen i Bergen: https://srf.no/

Innovasjon Norge. Opptak av nye klynger: https://www.innovasjonnorge.no/tjeneste/norwegian-innovation-clusters

NHO Service og Handel. Styrer og utvalg: https://www.nhosh.no/om-oss/lameller-2/alle-styrer-og-utvalg/

Eyde Cluster. Om Eyde-klyngen: https://www.eydecluster.com/no/om-eyde-klyngen/

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
LinkedIn og nettverk

LinkedIn er et sosialt nettverk som brukes i jobbsammenheng. Mange får jobb via nettverket, og det er viktig å bruke tid på å lage en god profil.