Njuike sisdollui

Fágaávnnas

Bruk Bildetema

Vet du at det finnes bilder og innlest lyd på mange språk i bildeordboka Bildetema? Det kan være til god hjelp for deg som trenger å lære flere ord og begrep på norsk.
Framsida i bildeordboka "Bildetema". Skjermbilde.

Før du leser

Se nærmere på disse fagbegrepene før du leser teksten:

Ordbok
Ei ordbok er ei bok der alle ord i et språk står. Ordene står i .
Fysisk ordbok
Ei fysisk ordbok er ei ordbok som er i papirutgave. Du blar i den med hendene til du finner ordet du skal undersøke.
Digital ordbok
Ei digital ordbok er ei ordbok som du bruker på for eksempel pc, nettbrett og mobil. Der kan du søke etter ordene du vil undersøke.
Ordforråd
Ordforrådet ditt er alle ordene du kjenner og kan bruke riktig i et språk.

Hva kan Bildetema hjelpe deg med?

Bildetema er en flerspråklig bildeordbok som er delt inn etter mange ulike tema, som for eksempel "menneske og kropp", "helse" og "følelser og humør". Bildetema inneholder et ordforråd der de fleste ordene er substantiv og adjektiv. Bildetema gir deg i form av bilde og lyd til hvert enkelt ord. Dette kan være til god hjelp for deg som har ordforråd i norsk.

  • Det ligger bilder og lyd til hvert ord under hvert tema.

  • Det at det er bilde i tillegg til ordene, kan hjelpe deg med å utvide ordforrådet ditt.

  • Språk velger du i menylinjen øverst på nettsiden.

  • I tillegg til bokmål, nynorsk og engelsk finner du mange av de store innvandrerspråkene.

  • Du kan få lest opp ordet på språket du har valgt ved å klikke på .

  • Denne ordboka har ikke bøyning av ordene.

  • Du kan skrive ut fra nettsida til Bildetema. Se etter ikonet Skriv ut.

Bilder som illustrerer ulike følelser i bildeboka "Bildetema". Skjermbilde.

Legg merke til

Du kan også velge om du vil vise ordene eller ikke i tillegg til bildet. Marker Vis ord. Kanskje du kan bruke noen av funksjonene når du øver deg på å lære nye ord?

Bruk av Bildetema på yrkesfag

For deg som går yrkesfag, er det mange nye fagord som er spesielle for yrkeslinja di. Hvis du har et litt dårlig ordforråd på norsk, kan det være ekstra vanskelig å lære seg alle disse fagordene. Da kan Bildetema hjelpe deg med å lære betydningen av noen flere ord.

Bilder av medisinsk utstyr i bildeordboka "Bildetema". Skjermbilde.

I bildet over fra kategorien "Helse" og temaet "Medisin og medisinsk utstyr" i Bildetema er det flere nyttige ord for elever som går yrkeslinja Helse og oppvekst. Mange av ordene er også viktige å kunne for å ha et godt nok ordforråd i hverdagsspråket i norsk.

Det samme gjelder bildet under fra temaet "Framkomstmidler" og "Bildeler og tilbehør". Her er det flere nyttige ord for deg som skal jobbe på for eksempel et bilverksted, men også for deg som holder på å ta førerkort på bil.

Bilder av bildeler og tilbehør i bildeordboka "Bildetema". Skjermbilde.

Opplest lyd av ordene i Bildetema

Tydelig og riktig uttale av ord er viktig. Det kan være litt vanskelig når du lærer et nytt språk, spesielt hvis det er ganske forskjellig fra førstespråket ditt, og det har andre lyder enn de du er vant til. Ved å trykke på lydikonet til det enkelte ordet i Bildetema kan du lytte til riktig uttale av ordene både på norsk og andre språk. I språkvelgeren endrer du til språket du vil ha ordet lest opp på. Da får du også opp ordet skrevet på språket du har valgt.

Tenk over

Kan du mange norske ord allerede? Eller er det fremdeles mange ord som er ukjente? Kanskje er du mer trygg på noen kategorier i Bildetema enn andre?

Hvis mange av ordene i Bildetema er ukjente for deg, kan det være lurt å bruke tid på å lære seg flere ord ved å se på bilde, skrivemåte og lytte til riktig uttale av ordet.

Bruk av Bildetema for å sammenlikne språk

Bildetema har ord og innspilt lyd på mange ulike språk, blant annet de store innvandrerspråkene i Norge. Bildetema er derfor fin å bruke hvis du skal likheter og ulikheter i enkeltord i forskjellige språk. Du kan sammelikne både uttale og skrivemåte.

Bilder innen kategorien "Lekeplass" på ukrainsk i bildeordboka "Bildetema". Skjermbilde.

Guoskevaš sisdoallu

Lær hvordan du kan bruke digitale ordbøker til å utvide ordforrådet ditt og forbedre rettskrivningen.

CC BY-SADán lea/leat čállán Elisabeth Lønning.
Maŋemusat ođastuvvon 05/30/2024

Oahppanresurssat

Nyttige lenker og verktøy